TÜİK Eylül Ayı Tüketici Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

0

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksi verilerini duyurdu. Verilere göre, tüketici güven endeksi Ağustos ayında 76,4 seviyesindeyken, Eylül ayında %2,4 oranında artarak 78,2’ye yükseldi.

TÜİK Eylül Ayı Tüketici Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Hanenin Maddi Durumu ve Ekonomik Beklentilerde İyileşme

Endeksin alt bileşenlerine bakıldığında, mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi Ağustos ayındaki 63,1 seviyesinden Eylül ayında 64,8’e çıkarak %2,8 oranında bir artış gösterdi. Aynı şekilde, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi de önceki aya göre %1 oranında artarak 76,6’dan 77,4’e yükseldi. Bu dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi de önemli bir artış kaydederek %4,2 oranında yükselip 71,5’ten 74,5’e çıktı.

Dayanıklı Tüketim Mallarına Harcama Yapma Eğiliminde Artış

TÜİK Eylül Ayı Tüketici Güven Endeksi Verilerini Açıkladı

Eylül ayında dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi, Ağustos ayındaki 94,3 seviyesinden 96,2’ye çıkarak %2 oranında bir artış kaydetti. Tüketici güven endeksi, 0 ile 200 arasında değer alabilen bir göstergedir. Endeksin 100’ün üzerinde olması, tüketici güveninde iyimser bir durumu; 100’ün altında olması ise kötümser bir durumu işaret eder. Eylül ayında 78,2 olarak belirlenen tüketici güven endeksi, hâlâ kötümser bir durumu sürdürse de küçük de olsa bir iyileşme kaydedildiğini göstermektedir.

Bu konuyla ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi 23 Ekim 2024 olarak planlandı. Tüketici güveninde yaşanan değişimlerin ve ekonomik beklentilerin önümüzdeki dönemde nasıl şekilleneceği merakla bekleniyor.

İlginizi Çekebilir;  Türkiye İşgücü Verileri: Haziran 2024 Raporu
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.