Euro Bölgesi’nde Eylül Ayı Enflasyon Rakamları ve ECB’nin Faiz İndirme Olasılığı

0

Euro Bölgesi’nde Enflasyon Rakamları Açıklandı

Investing.com – Eurostat’ın son verilerine göre, Euro Bölgesi’nde yıllık enflasyon Eylül ayında %1,8 seviyesine geriledi. Bu oran, bir önceki ay olan Ağustos’ta %2,2 olarak kaydedilmişti.

Hizmet Sektörü Enflasyonu Üst Sırada

Euro Bölgesi’ndeki enflasyon bileşenlerine bakıldığında, hizmet sektörü Eylül ayında en yüksek yıllık enflasyon oranını gösterdi. Ağustos ayında %4,1 düzeyinde olan hizmet sektörü enflasyonu, Eylül ayında %4’e düştü. Bu dönemde, gıda, alkol ve tütün fiyatları ise Ağustos’taki %2,3 seviyesinden %2,4’e yükseldi. Ayrıca, enerji dışı sanayi mallarının fiyatları %0,4 ile sabit kaldı. Öte yandan, enerji fiyatları Ağustos’taki % -3,0 seviyesinden % -6,0’a düşerek en büyük azalmayı kaydetti.

ECB’nin %2’lik Enflasyon Hedefinin Altında Kalındı

Euro kullanan 20 ülkede, Eylül ayı itibarıyla enflasyon %1,8’e gerileyerek Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) %2’lik hedefinin altında kalmış oldu. Bu durum, Haziran 2021’den bu yana ilk kez yaşandı. Eurostat verilerine göre, enflasyonun Ağustos ayında %2,2 seviyesinde olduğu tespit edilmişti. ECB’nin %2’lik hedefe en son Haziran 2021’de %1,9 ile yaklaşılmıştı.

Çekirdek Enflasyon Beklentilerin Gerisinde Kaldı

Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan temel fiyat artış oranı, hizmet fiyatlarındaki yavaşlama nedeniyle %2,8’den %2,7’ye geriledi. Bu oran, piyasa beklentileri olan %2,8’in altında kaldı. Hizmet enflasyonu da %4,1’den %4’e düşerek, iç fiyat baskılarının hala yüksek seyrettiğine dair endişeleri hafifletti, ancak bu durum tamamen ortadan kalkmadı.

Faiz İndirimi Olasılığı Gündemde

Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası’nın 17 Ekim’deki toplantısında faiz indirimi olasılığını değerlendirmeye aldı. Önceki beklentiler, Merkez Bankası’nın tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini yeniden düşürmeden önce Aralık ayına kadar bekleyeceği yönündeydi.

İlginizi Çekebilir;  Sektörel Güven Endeksleri ve Değişimler

Enerji Fiyatlarındaki Düşüş En Büyüğü Sağladı

Enerji Fiyatlarındaki Düşüş En Büyüğü Sağladı

Enflasyondaki düşüşe en büyük katkıyı, enerji maliyetlerindeki azalma sağladı. Enerji dışı sanayi mallarının fiyatları ise bir önceki yıla göre yalnızca %0,4 artarak genel enflasyon oranını aşağı çekti. Bu gelişmeler çerçevesinde, Euro Bölgesi’ndeki ekonomik dinamiklerin ve enflasyon trendlerinin ECB tarafından dikkatle izlenmeye devam edileceği ifade ediliyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.