TCMB Para Politikası Kararı ve Piyasa Tepkileri

0

TCMB Para Politikası Kararı

TCMB Para Politikası Kararı

TCMB Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %50 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Karar metninde enflasyona yönelik değerlendirme ve beklentilere dair önemli açıklamalar yer aldı. Kurul, aylık enflasyonun Mayıs ayında geçici olarak zayıfladığını belirtirken, yurt içi talebin enflasyonist düzeyde seyretmeye devam ettiğini vurguladı. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarındaki artışlar enflasyonist baskıyı sürdürüyor.

Para Politikası Kurulu, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir artış yaşanması durumunda sıkılaştırıcı adımların atılacağını belirtirken, enflasyonun beklentilere uygun seviyelere gelene kadar sıkı para politikasının devam edeceğini ifade etti. Ayrıca, enflasyona karşı ihtiyatlı bir duruş sergilenirken, para politikasının kredi ve iç talep üzerindeki etkileri de yakından takip edilecek.

Piyasa Tepkileri

  • Dolar/TL: TCMB faiz kararının ardından dolar/TL kuru 32,81’e kadar gerileyerek ilk tepkisini aşağı yönlü verdi. Şu an 32,88 seviyesinde hareket ediyor.
  • Euro/TL: Euro/TL kararı öncesi 35,34 seviyelerindeyken karar sonrasında hafif satıcılı bir şekilde 35,15’e geriledi.
  • Gram Altın: Gram altın, ons altındaki değer artışıyla 2.450 TL seviyesine ulaşarak %1 civarında kazanç elde etti.
  • BIST 100: BIST 100 endeksi, güne yükselişle başladı ancak TCMB kararı sonrası yükselişini 10.585 puanda sınırladı. Şu an %0,7 civarında değer artışıyla 10.560 bandında seyrediyor.
İlginizi Çekebilir;  İstatistik Kurumu: Ekonomik Güven Endeksi Haziran Ayında Geriledi
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.