TÜİK 2024 Haziran Ciro Endekslerini Açıkladı

0

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ciro Endekslerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ciro Endekslerini Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Haziran ayına dair ciro endekslerini yayımladı. Yayımlanan verilere göre, sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörlerini kapsayan toplam ciro endeksi, 2023 yılı Haziran ayına kıyasla %58 oranında bir artış göstermiştir. Ancak, bu artış oranı, son bir yılın en düşük seviyesi olarak kaydedilmiştir.

Toplam ciro alt detaylarını incelediğimizde, sektör bazında şu sonuçlar elde edilmiştir:

  • Sanayi sektörü ciro endeksi: %41 artış
  • İnşaat sektörü ciro endeksi: %103,5 oranında dikkat çekici bir yükseliş
  • Ticaret ciro endeksi: %58,5 artış
  • Hizmet ciro endeksi: %76,1 oranında artış

Toplam Ciroda Aylık %1,8 Artış

2024 yılı Haziran ayında toplam ciro, bir önceki aya göre %1,8 oranında artış göstermiştir. Alt sektörlere göz attığımızda ise sanayi sektörü ciro endeksinde %0,5’lik bir azalma gözlemlenirken, inşaat sektörü ciro endeksi %12 oranında artış kaydetmiştir. Diğer yandan, ticaret ciro endeksi %1,3; hizmet ciro endeksi ise %3,3 oranında bir artış göstermiştir.

TÜİK, bu konuyla ilgili bir sonraki haber bültenini 11 Eylül 2024 tarihinde yayımlayacağını açıkladı. Yıllık değişim, takvim etkisinden arındırılmış endekslerin bir önceki yılın aynı ayına göre değişimini ifade ederken; aylık değişim ise mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks değerlerinin bir önceki aya göre değişimini göstermektedir.

İlginizi Çekebilir;  Türkiye Sanayi Üretimi Verileri - Haziran 2024
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.