ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Beklentileri Aştı, Dolar Endeksi Yükseldi

0

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Beklentileri Aştı

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Beklentileri Aştı

Investing.com – ABD Tarım Dışı İstihdam verisi, piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde bir sonuçla açıklandı. Eylül ayı itibarıyla ABD’de istihdamın yüksek bir artış gösterdiği bildirildi. Tarım Dışı İstihdam, Eylül ayında 254 bin kişilik bir artışla kaydedildi. Ağustos ayındaki veriler ise, 142 binden 159 bine revize edildi. Piyasa analistleri, Ağustos ayındaki 142 binlik artışın ardından, Eylül’de istihdamın yalnızca 147 bin artacağını tahmin ediyorlardı. Ancak, istihdamdaki bu beklenmedik artış, Federal Rezerv’in (Fed) Kasım ayında gerçekleştirebileceği 50 baz puanlık faiz artışı beklentilerini hızla azalttı.

Bugün açıklanan istihdam veri setindeki diğer önemli bilgiler arasında, ABD işsizlik oranının yıllık bazda %4,2’den %4,1’e gerilediği yer alıyor. Bu veri, %4,2’lik bir beklentinin altında kalarak, ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini göstermektedir.

Dolar Endeksinde Sıçrama, EUR/USD’de Düşüş

Dolar Endeksinde Sıçrama, EUR/USD'de Düşüş

İstihdam verisinin açıklanmasının hemen ardından dolar, altı majör para birimi karşısında hızlı bir yükseliş yaşadı. Dolar endeksi, %0,75 artışla 102,6 seviyesine sıçrayarak yedi haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksin yukarı yönlü hareketi, gün içinde devam etti. EUR/USD paritesinde ise verinin açıklanmasının ardından satışlar hızlandı; parite %0,6 düşüşle 1,103 seviyesinden 1,096’ya kadar geriledi. Böylece EUR/USD, 12 Ağustos haftasından bu yana en düşük seviyelerini test etmeye başladı.

Fed’in faiz indirimlerinde daha temkinli bir yaklaşım benimsemesi, Euro Bölgesi’nde enflasyonun hedefin altında kalması ve bölgedeki resesyon endişeleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) üçüncü faiz indiriminin gerekliliğini gündeme getirmeye başladı. İki merkez bankasının farklı para politikaları izleme olasılığı, EUR/USD paritesindeki düşüş eğilimini sürdürüyor.

İlginizi Çekebilir;  ABD'de Yeni Tek Ailelik Ev Satışları Artış Gösterdi

USD/JPY’de Yükseliş, Haftalık Artış %5’e Yaklaştı

USD/JPY'de Yükseliş, Haftalık Artış %5'e Yaklaştı

USD/JPY paritesi, dolara yönelik talep artışına paralel olarak hızlı bir yükseliş gösterdi. Günlük bazda %1,15 artışla 148,6 seviyesine ulaştı ve paritede haftalık değer artışı %5’e yaklaşmış durumda. Bu yükselişle birlikte USD/JPY, Ağustos ortasındaki fiyat seviyelerine geri döndü. Yurt içi piyasalarda, istihdam verisinin açıklandığı saat diliminde dolar/TL’de 34,12 seviyesine doğru hızlı düşüşler kaydedilirken, ardından paritenin 34,25’in üzerine doğru hareket ettiği gözlemlendi.

Altında Geri Çekilme, Bitcoin’de İlk Tepki Yükseliş Yönünde

Altın piyasasında düşüş eğilimi kendini göstermekte. Son saat içerisinde ons altın, 2.665 dolar seviyesinden 2.632 dolara kadar geriledikten sonra yeni saat diliminde 2.645 dolara doğru hafif bir toparlanma gösterdi. Yurt içinde gram altın da benzer bir ivmeyle 2.930 TL’den 2.900 TL sınırına kadar düştü ve ardından 2.915 TL’ye doğru yükseliş kaydetti. Bitcoin ise istihdam verisine ilk tepki olarak yükseldi ve 62.000 dolara kadar çıktı. Ancak yeni saat dilimine bu seviyeden gelen satışlarla başladı ve şu anda 61.700 dolar bandında işlem görmekte.

Küresel hisse piyasalarında Avrupa endeksleri ve BIST’te pozitif bir görünüm devam ederken, ABD borsası açılışı öncesinde vadeli piyasalar sert bir yükselişle işlem görüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.