Japonya Merkez Bankası’ndan Faiz Artışı ve USD/JPY Paritesi Analizi

0

Japonya Merkez Bankası’ndan Faiz Artışı Açıklamaları

Investing.com – Japonya Merkez Bankası (BOJ) üyesi Junko Nakagawa, bankanın enflasyon oranlarının tahminler doğrultusunda seyrini sürdürmesi durumunda faiz oranlarını artırma yönündeki politikalarını devam ettirebileceğini belirtti. Nakagawa, geçtiğimiz ayki piyasa çöküşünün, borçlanma maliyetlerini istikrarlı bir şekilde artırma planını olumsuz etkilemediğine dair güven verici mesajlar verdi.

Nakagawa, BOJ’in faiz oranları ile ilgili karar alırken, bu kararların ekonomi ve fiyat görünümü üzerindeki etkilerini dikkate alması gerektiğini vurguladı. Açıklamasında ayrıca şunları ifade etti:

  • “Reel faiz oranlarının şu anda çok düşük olduğu göz önüne alındığında, ekonomik ve fiyat tahminlerimizin yakalanması halinde, %2’lik enflasyon hedefimize sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşılması için parasal desteğin derecesini ayarlayacağız.”

Japonya Merkez Bankası, bu yıl negatif faiz politikasını sonlandırmasının ardından Temmuz ayında kısa vadeli politika faizini %0,25’e yükseltti ve böylece 10 yıldır devam eden genişleme politikasından bir çıkış yapmış oldu. Temmuz’daki bu faiz artırımı piyasa tarafından beklenmedik bir gelişme olarak yorumlandı ve bu durum, kısa vadeli “carry trade” işlemlerinin hızlı bir şekilde sona ermesine neden oldu. Bunun sonucunda, Ağustos’un ilk haftasında küresel piyasalarda panik satışları hız kazandı.

USD/JPY Paritesindeki Düşüş Trendinin Devamı

USD/JPY Paritesindeki Düşüş Trendinin Devamı

BOJ’nın faiz artırımı ile birlikte, geçtiğimiz ay ABD’den gelen zayıf istihdam verileri de piyasalardaki satış baskısını artıran önemli bir etken oldu. Bu süreçte Japon yeninin hızla değer kazandığı gözlemlendi. USD/JPY paritesi, Temmuz ayında görülen 161 seviyesinden belirgin bir düşüşe geçerek, bu ay 140 sınırına kadar geriledi.

USD/JPY, bu hafta %0,6 oranında bir düşüş ile 141,4 seviyesinden işlem görmeye devam ediyor. Japon yeninde değer kazanımının sürdüğü bu dönemde, paritenin yılbaşındaki fiyat düzeyine geri çekildiği görülüyor.

İlginizi Çekebilir;  Haftalık Yatırım Değerlendirmesi ve Kurlar
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.