Haftanın en önemli gelişmelerinden biri, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararının açıklanmasıydı. Beklentilere paralel olarak, ECB, mevduat faizini 25 baz puan indirdi. Bunun yanı sıra, refinansman faiz oranını 60 baz puan düşürerek politika faiz oranını %3.65 olarak belirledi. Faiz kararının ardından yapılan açıklamalarda, son enflasyon verilerinin beklentiler doğrultusunda geldiği vurgulandı. ECB, yıl içinde enflasyonun yeniden yükselebileceğini ve 2025 yılının ikinci yarısında hedef seviyelere gerileyeceğini öngördü.
ECB, Haziran projeksiyonlarına paralel olarak, manşet enflasyonun 2024’te ortalama %2,5, 2025’te %2,2 ve 2026’da %1,9 olmasını bekliyor. Banka yönetimi, enflasyonun %2’lik orta vadeli hedefine zamanında ulaşmasını sağlamak konusunda kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Enflasyonun yıl sonuna kadar yüksek kalması durumu ise ücret artışlarının hâlâ yüksek bir hızda devam etmesine bağlandı. Ekonominin büyümesine dair ise bu yıl için %0,8 büyüme beklentisi sunuldu. Euro Bölgesi’nin büyümesinin 2025’te %1,3’e ve 2026’da %1,5’e yükseleceği öngörülüyor.
ECB yetkilileri, politika faizlerini gerektiği sürece yeterince kısıtlayıcı tutacaklarını ve daha fazla faiz indirimi konusunda verilere bağlı kalmaya devam edeceklerini vurguladı. Böylece banka, toplantıdan toplantıya bir yaklaşım benimsemeye devam etmektedir.
Euro’nun Durumu ve Dolar Talebi
ECB’nin faiz kararının ardından EUR/USD paritesi, 1,1 seviyesinin üzerinde yükselmeye başladı ve son saatlerde 1,1040’a doğru pozitif bir hareket gösterdi. ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve işsizlik başvurularının açıklanmasının ardından Dolar Endeksi (DXY) düşüş eğilimine girdi. ABD işsizlik haklarından yararlanma başvuruları, 230 bin kişi artışla beklentilere yakın bir sonuç verirken, bir önceki değer 228 bin olarak revize edildi. Devam eden işsizlik başvuruları ise 1,85 milyon kişi olarak açıklandı ve bu veri de beklentilerin biraz üzerinde kaldı.
ABD’deki üretici fiyatları, Ağustos ayında %0,1’lik bir artış beklentisine karşılık %0,2 olarak açıklandı. Gıda ve enerji hariç ÜFE ise Ağustos’ta %0,3 oranında arttı. Yıllık ÜFE ise %1,8’lik beklentinin altında %1,7 olarak açıklandı ve gıda ile enerji hariç ÜFE Ağustos’ta yıllık %2,4’lük bir artış gösterdi. ABD verilerinin ardından dolar talebinde bir düşüş yaşandı ve DXY, sabah saatlerinde 101,8 seviyesine kadar yükseldikten sonra 101,5 bölgesine doğru hafifçe kaydı. Bu, dolar endeksinin Eylül başından bu yana 101,8 seviyesindeki direncinin korunduğunu gösterdi.
ABD Vadelileri ve Altın Fiyatları
ÜFE’nin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileriyle hemen hemen uyumlu sonuçlar vermesi, piyasada Fed’in 18 Eylül’de faizi 25 baz puan düşürme olasılığını %85 ile yüksek kalmasına neden oldu. 50 baz puanlık daha büyük bir indirim olasılığı ise %15 gibi düşük bir ihtimal olarak değerlendirilmektedir.
ABD vadelileri pozitif bir ivme sergilerken, altın fiyatları da yukarı yönlü hareketini artırdı. Değerli metal, verilerin ardından 2.542 dolara kadar yükselerek yeni bir rekor tazeledikten sonra son saatlerde 2.530 dolar bandında işlem görmeye başladı.