Türkiye Finansal Hesaplar İstatistikleri – 2024 2. Çeyrek Sonuçları

0

Investing.com – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), tüm ekonomik sektörlerin gerçekleştirdiği işlemleri, hem stok hem de akım verileriyle sunan Türkiye Finansal Hesaplar istatistiklerinin 2024 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını yayımladı. TCMB’nin yaptığı değerlendirmeye göre, yurt içi yerleşik sektörlerin toplam finansal varlıkları 106 trilyon TL, yükümlülükleri ise 116 trilyon TL seviyesinde gerçekleşmiştir.

2024 Yılının İkinci Çeyreği İtibarıyla Diğer Gelişmeler

2024 Yılının İkinci Çeyreği İtibarıyla Diğer Gelişmeler

TCMB raporuna göre, Türkiye ekonomisinin net finansal pozisyon açığının gayri safi yurt içi hasılaya (GSYİH) oranı, bir önceki döneme göre 2,5 puan azalarak %29,2 seviyesine gerilemiştir. Sektörlerde gerçekleşen net finansal işlemler incelendiğinde, önceki çeyrekte GSYİH’nin %4,8’i ile net borç alan konumunda olan toplam ekonominin, bu çeyrekte GSYİH’nin yalnızca %0,08’i oranında net borç aldığı gözlemlenmiştir.

Yurt içi ekonominin sektörel finansal bilançoları değerlendirildiğinde, toplam ekonominin finansal borçlu pozisyonda olduğu, hane halkının ve dünyanın geri kalanının yurt içi diğer sektörlerden alacaklı, finansal olmayan kuruluşlar ile genel yönetimin ise diğer sektörlere borçlu pozisyonda olduğu belirlenmiştir. Finansal kuruluşların ise finansal aracılık rolü gereği dengeye yakın bir net finansal pozisyona sahip olduğu aktarılmıştır. Hane halkının finansal varlıkları arasında para ve mevduat kalemi, yaklaşık %60’lık bir pay ile dikkat çekmektedir. Yükümlülüklerin büyük bir kısmı ise kredilerden oluşmaktadır.

Türkiye Finansal Hesaplar İstatistikleri - 2024 2. Çeyrek Sonuçları

Finansal olmayan kuruluşların finansal varlıkları ve yükümlülükleri içinde sırasıyla %61 ve %46 oranlarıyla, firmaların birbirleriyle gerçekleştirdiği ticari işlemlerden kaynaklanan diğer alacaklar ve diğer borçlar kalemleri belirleyici olmuştur. Tüm sektörlerin borçluluk oranları, diğer ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’de yerleşik sektörlerin toplam borcunun görece düşük seviyede gerçekleştiği tespit edilmiştir.

İlginizi Çekebilir;  Ağustos 2023 Türkiye Enflasyon Raporu: Yıllık %51,97

Kredi ve borçlanma senetleri niteliğindeki toplam borcun GSYİH’ye oranı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde %96 olarak gerçekleşmiş ve önceki çeyreğe göre bir düşüş kaydedilmiştir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.