Amerika Birleşik Devletleri Tüketici Enflasyonu Raporu: Temmuz 2023

0

Amerika Birleşik Devletleri’nde Tüketici Enflasyonu Raporu

Amerika Birleşik Devletleri'nde Tüketici Enflasyonu Raporu

Investing.com – Amerika Birleşik Devletleri’nde tüketici enflasyonu ile ilgili veriler açıklandı. Yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) %2,9’a gerileyerek Mart 2021’den bu yana en düşük seviyeye indi. Aylık TÜFE ise %0,2 olarak belirlendi ve bu, piyasa beklentileriyle uyumlu bir sonuç olarak dikkat çekti.

Barınma Endeksindeki Artış Dikkat Çekiyor

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayımlanan rapora göre, Kentli Tüketiciler için Tüketici Fiyat Endeksi (CPI-U) mevsimsel düzeltilmiş bazda %0,2 oranında artış gösterdi. Haziran ayında %0,1 azalan endeks, Temmuz ayında yeniden yükseliş kaydetti. Barınma endeksi %0,4 oranında artarak, toplam aylık artışın yaklaşık %90’ını oluşturdu.

Enerji ve Gıda Fiyatları Üzerine Gözlemler

Temmuz ayında enerji endeksi, önceki iki ayda yaşanan düşüşlerin ardından sabit kaldı. Gıda endeksi de Haziran ayındaki artışını koruyarak %0,2 oranında yükseldi. Dışarıda yenen yemeklerin fiyatlarını yansıtan “food away from home” endeksi %0,2 artarken, evde tüketilen gıda fiyatlarını belirleyen “food at home” endeksi ise %0,1 oranında yükseldi.

Gıda ve Enerji Hariç Tüm Kalemlerde Artış

Gıda ve enerji hariç tüm kalemlerin endeksi (core CPI) Temmuz ayında %0,2 arttı. Bir önceki ayda bu kalemde %0,1 artış kaydedilmişti. Barınma, motorlu taşıt sigortası, ev eşyaları, eğitim, eğlence ve kişisel bakım gibi alanlarda artışlar gözlemlenirken, kullanılmış araçlar, sağlık hizmetleri, uçak biletleri ve giyim gibi kalemlerde ise düşüşler yaşandı.

Yıllık TÜFE, 2021’den Beri En Düşük Seviyede

Temmuz ayında tüm kalemler endeksi yıllık bazda %2,9 artış gösterdi ve bu, Mart 2021’den bu yana en düşük 12 aylık artış olarak kaydedildi. Gıda ve enerji hariç tüm kalemlerin endeksi ise yıllık %3,2 arttı ve bu, Nisan 2021’den bu yana en düşük artış oranı olarak dikkat çekti. Enerji endeksi yıllık bazda %1,1, gıda endeksi ise %2,2 oranında yükseliş gösterdi.

İlginizi Çekebilir;  ABD'de Tüketici Enflasyonu 2023'ün Haziran Ayından Beri En Düşük Seviyede

Gıda Fiyatlarında Önemli Artışlar

Temmuz ayında gıda endeksi %0,2 arttı. Özellikle et, kümes hayvanları, balık ve yumurta fiyatları %0,7 oranında artarken, meyve ve sebzelerin fiyatları %0,8, alkolsüz içeceklerin fiyatları ise %0,5 yükseldi. Bununla birlikte, tahıllar ve fırın ürünleri endeksi %0,5 düşerken, süt ürünleri %0,2 azaldı. Ev dışı yemek fiyatları da %0,2 oranında artış gösterdi.

Benzin Fiyatları Sabit, Ancak Diğer Enerji Kalemlerinde Dalgalanma Var

Temmuz ayında enerji endeksi değişmezken, benzin fiyatları sabit kaldı. Elektrik endeksi %0,1 artarken, fuel oil fiyatları %0,9 yükseldi. Doğal gaz endeksi ise %0,7 oranında düştü. Son 12 ayda enerji endeksi %1,1 artarken, benzin fiyatları %2,2 düştü; elektrik %4,9 ve doğal gaz %1,5 oranında arttı.

Motorlu Taşıt Sigortasında Yüksek Artış

Gıda ve enerji dışındaki tüm ürünler endeksi Temmuz ayında %0,2 artış gösterdi. Barınma endeksi %0,4, kira endeksi %0,5 ve ev sahibi eşdeğer kira endeksi %0,4 oranında artış kaydetti. Kullanılmış araç ve kamyon fiyatları %2,3 düşerken, uçak biletleri %1,6, giyim %0,4 ve yeni araç fiyatları %0,2 oranında azaldı. Yıllık bazda motorlu taşıt sigortası %18,6, kişisel bakım %3,4, eğlence ise %1,4 oranında artış gösterdi. Mevsimsel düzeltilmemiş Tüketici Fiyat Endeksi (CPI-U) %2,9 artarken, aylık artış %0,1 olarak belirlendi. Kentli ücretliler ve memurlar için Tüketici Fiyat Endeksi (CPI-W) son 12 ayda %2,9 artış gösterdi, zincirli Tüketici Fiyat Endeksi (C-CPI-U) ise %2,7 oranında yükseldi.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.