Dolar/TL ve Borsa Performansındaki Son Gelişmeler

0

Dolardaki Hareketlilik ve Piyasa Durumu

Investing.com’un haberine göre, Dolar/TL, haftaya 33,5 bandından bulduğu destekle başlamışken, hafta kapanışına yaklaşırken %1 oranında bir yükselişle 34,00 seviyesini aşmayı başardı. Bugün yurt içinde veri gündeminin sakince seyretmesi ile birlikte, dolar kurunda ılımlı bir yükselişin devam ettiği gözlemleniyor. Hafta ortasında 34,09 ile rekor seviyesini tazeleyen Dolar/TL’nin, gün içerisinde yukarı yönlü ataklarla yeni rekorlar kırabileceği öngörülüyor.

Euro/TL ise dünden bugüne rekor seviyesini 37,98’e taşıdıktan sonra bir miktar gerileyerek 37,75 seviyesinden destek buldu ve hafif bir yükselişle 37,8 bandında hareket ediyor. Gram altın, haftanın başında 2.717 TL ile zirve yaparken, sonraki günlerde düşüş eğilimli yatay bir seyir izledi. Ancak haftanın son işlem gününde genel piyasa yükselişinden destek bulan gram altın, 2.730 TL seviyesinde pozitif kalmaya devam ediyor.

BIST 100 Piyasa Performansı

BIST 100 endeksi, haftanın son işlem gününde zayıf bir seyir izlemeye devam ediyor. Gün ortasında %1,5’lik bir düşüşle 9.770 puan bandına gerileyen BIST 100, negatif haftalık kapanış serisini 5. haftaya taşımaya hazırlanıyor. Küresel hisse piyasalarında toparlanma eğilimleri devam etmesine rağmen, Borsa İstanbul’un son haftalarda negatif bir ayrışma gösterdiği dikkat çekiyor. Yüksek faiz getirisi, borsa üzerinde baskı oluşturmaya devam ederken, son zamanlarda artan resesyon endişeleri de hisselere olan talebin azalmasında etkili oluyor. Bu baskının, yabancı yatırımcıların son bir ayda net satışlarını artırmasıyla birlikte daha belirgin hale geldiği görülüyor.

Kur Korumalı Mevduat ve TCMB Rezervleri

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından çıkışlar devam ederken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor.

  • Hafta içerisinde açıklanan verilere göre, BDDK, Kur Korumalı Mevduat hesaplarının %3,22 oranında azalma ile 1,715 milyar TL’den 1,659 milyar TL’ye gerilediğini belirtti. Bu, 2023 yılı içerisinde görülen 3,408 milyar TL zirvesinden bu yana %51 oranında bir düşüşü ifade ediyor.
  • TCMB, son 2 ayda KKM’den 14 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu belirtirken, aynı dönemde yabancı para mevduatında 3,3 milyar dolarlık bir artış yaşandığını kaydetti.
  • Kalan çıkışların TL enstrümanlarında kaldığı düşünüldüğünde, şimdiye kadar TL’nin desteklenmesine yönelik politikaların başarılı olduğu gözlemleniyor.
  • TCMB’nin brüt rezervleri, 152,9 milyar dolar ile zirve seviyelerde kalmaya devam ediyor. Swap hariç net rezervler ise 25,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.
  • Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi ise 269 seviyesinde yatay seyir izliyor.
İlginizi Çekebilir;  BIST 100 Endeksi Gün Sonunda Dengeyi Buldu

Önemli Piyasa Gelişmeleri

Önemli Piyasa Gelişmeleri

Hafta geride kalırken, Fed Başkanı Jerome Powell’ın TSİ 17.00’de Jackson Hole Sempozyumu’nda yapacağı konuşma, piyasa katılımcıları tarafından haftanın en önemli olayı olarak değerlendiriliyor. Powell’ın Eylül ayındaki faiz indirimini teyit etmesi bekleniyor; ancak piyasa, yıl sonuna kadar 100 puanlık bir indirim beklentisine yönelik bir mesaj almama ihtimalinin bulunduğunu da göz önünde bulunduruyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.