ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri ve Piyasa Tepkileri

0

Investing.com – ABD’de Tarım dışı İstihdam verileri Ağustos ayında 142 bin artış göstererek, 160 bin artış beklentisinin altında kaldı. İşsizlik oranı ise %4,2 ile piyasa beklentileriyle uyumlu bir şekilde açıklandı. Ortalama saatlik kazançlar ise %0,2’den %0,4’e yükselerek %0,3 olan tahminlerin üzerinde bir artış gösterdi. Bu durum, ABD istihdamının beklentinin altında kalmasına rağmen işsizlik oranındaki düşüşün piyasalarda karışık fiyatlamalara yol açtığını gösteriyor. İş gücüne ilişkin yakından takip edilen verilerin açıklanmasının ardından, Fed’in bu ay 50 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimali, hafta başındaki %30 seviyesinden %50’ye yükseldi.

ABD Tarım Dışı İstihdam Verileri ve Piyasa Tepkileri

DXY Düşüş Sonrası Toparlandı

Dolar endeksi, verilerin açıklanmasının hemen ardından kararsız bir seyir izledi. DXY, ilk tepkisi olarak düşüş yönünde hareket ederek 100,58 seviyesine geriledi. Ancak, ardından toparlanarak son saat itibarıyla 101 bölgesine geri döndü. Bu durum, yatırımcıların karışık gelen istihdam verilerini analiz etmeye çalıştığını gösteriyor. ABD 2 ve 10 yıllık tahvil getirileri de sırasıyla %3,65 ve %3,66 seviyelerine düşerek kısmen toparlandı, ancak hafta başından itibaren devam eden düşüş eğilimi sürüyor. Veriler, ekonomideki yavaşlamaya işaret etmeye devam ederken, piyasalardaki ilk yorumlar Fed’in 50 baz puanlık bir artış yapma ihtimalinin arttığını gösterse de, Fed’in daha düşük miktarda bir indirimle başlayacağı yönünde görüşler ortaya çıkmaya başladı. Bu durum, ABD ekonomisinin resesyona yakın olmadığını, ancak yavaşlama eğiliminde olduğuna dair bir fikir birliği oluştuğunu ortaya koyuyor. Bu da grafiklerde doların altı majör para birimine karşı ilk olarak satıcılı hareket etmesinin ardından hızlı bir şekilde toparlanması şeklinde yansımakta.

Altında Yükseliş, Bitcoin’de Tepki Alımları

Ons altın, verilerin açıklanmasının ardından ilk tepki olarak yukarı yönlü bir hareketle 2.529 dolara doğru yükseliş kaydetti. Ancak, kısa süre içerisinde altın satışları hız kazanarak değerli metal 2.506 dolara kadar geriledi. Bitcoin piyasasında ise istihdam verilerinin ardından tepki alımları daha belirgin hale geldi. Bitcoin, bir saatlik zaman diliminde %2’lik bir artışla 57.000 doları test ettikten sonra, şu an 56.500 dolara kadar kısmen geriledi; ancak günlük bazda yarım puan civarında bir artış göstermeye devam ediyor.

ABD Endeksleri Karışık Seyrediyor

ABD endeksleri güne hafif pozitif ve yatay bir başlangıç yaptı. İlk işlemlerde Dow Jones %0,3 oranında artıda kalırken, Nasdaq %0,6 ve S&P 500 ise %0,1 oranında gerileme kaydetti. Bu karışık seyir, yatırımcıların piyasalardaki belirsizliklerle başa çıkmaya çalıştığını gösteriyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.