ABD Merkez Bankası’nın 50 Baz Puana Faiz İndirimi ve Piyasalara Etkileri

0

ABD Merkez Bankası Faiz İndirimine Tepkiler

ABD Merkez Bankası Faiz İndirimine Tepkiler

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimi, piyasalarda beklenen sert dalgalanmalara yol açmadı; aksine, tepkiler karışık bir görünüm sergiledi. Öncesinde, yatırımcılar 25 baz puan ile 50 baz puan arasında bir indirim beklerken, her iki ihtimal için de farklı beklentiler söz konusuydu. İbre, 50 baz puanlık indirime daha yakın görünse de, 25 baz puanlık bir indirim için %30 gibi nispeten yüksek bir beklenti mevcuttu. Bu kararsızlık, Fed üyelerine de yansıdı; zira FOMC toplantısında konsensüs sağlanamadı ve bir üyenin 25 baz puan için oy kullandığı görüldü.

Dolar Endeksi Güçlü Kaldı

Karar sonrası oluşan volatilitede, dolar endeksi ilk etapta 100,2 seviyesine kadar geriledi. Ancak, Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarıyla birlikte hızlı bir toparlanma yaşandı ve DXY, 100,8 seviyesine kadar yükseldi. Asya işlem saatlerine gelindiğinde ise DXY’nın 101,5’e yakın seviyelerde hareket ettiği gözlemlendi. Sabah saatlerinde DXY’nın, karar öncesi seviyesinin üzerinde seyrettiği belirtildi.

EUR/USD Karar Öncesi Seviyede

EUR/USD paritesi, karar öncesinde 1,12 seviyesine doğru bir hareketlenme gösterdi fakat hemen ardından düşüşe geçti. Günün ilk saatlerinde 1,10 bandına kadar gerileyen parite, bu seviyeden tepki alımları gördü ve sabah saatlerinde 1,11 seviyesine kadar yükseldi. Piyasalarda, olası bir 50 baz puanlık indirimin resesyon riski olarak yorumlanması bekleniyordu. Ancak Fed’in karar sonrası yaptığı açıklamalar, piyasaları bir miktar yatıştırmış gibi görünmekte. Fed’in söylemlerinde yumuşak iniş senaryosuna odaklandığı anlaşılıyor. İlerleyen dönemlerde indirim miktarları konusunda veri odaklı kalmayı sürdüreceğini belirten Fed, genel yönünün gevşek para politikası olacağını vurguladı. Aynı zamanda, istihdamda bir bozulma ve resesyon riskini göz ardı etmeyen bir tutum sergileyen Fed’in, piyasaları sakin tutma ve ekonomide yumuşak iniş için zemin hazırlama çabasında olduğu gözlemlendi. Bu güvercin yaklaşım, piyasalarda ilk etapta olumlu bir hava oluştururken, fiyatlamalar kısa vadede dengeli bir seyir izledi.

İlginizi Çekebilir;  TÜİK Verilerine Göre Ücretli Çalışan Sayısı Rekor Seviyeye Ulaştı

Küresel Piyasalarda Risk İştahı Arttı

Sabah saatlerinde, küresel piyasalarda risk iştahının yükseldiği gözlemlendi. Asya borsalarında pozitif fiyatlamalar hakimken, ABD vadelileri de %0,6 ile %1,6 arasında bir artış gösterdi. Ons altın, kararın açıklanmasının ardından sert bir yükseliş gerçekleştirerek 2.600 dolara kadar tırmandı. Ancak, ardından gelen satışlarla birlikte 2.546 dolara kadar gerileyen altın, günün ilk saatlerinde karar öncesi seviyeler olan 2.570 dolar bandında destek buldu.

Bitcoin ise geleneksel varlıklardan farklı bir seyir izleyerek dikkat çekti. Karar sonrası 61.300 dolara kadar yükselen kripto para, sonrasında yaşanan geri çekilmede 59.900 dolarda destek buldu ve yönünü tekrar yukarı çevirdi. Asya işlem saatlerinde 62.500 dolara kadar tırmanan Bitcoin, şu anda 62.000 dolar sınırında hareket ediyor. Son verilere göre, BTC’nin karar sonrası %4’e yakın değer kazandığı görüldü.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.