Eylül 2023 Reel Efektif Döviz Kuru Verileri Açıklandı

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Eylül Ayı Reel Efektif Döviz Kuru Verileri

Investing.com – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Eylül ayına ait Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verilerini açıkladı. TCMB’nin yayımladığı verilere göre, Türk lirasının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) karşısındaki reel değeri Eylül ayında bir önceki aya göre küçük bir artış gösterdi. Ağustos ayında 62,33 olarak belirlenen TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, Eylül ayında 62,78 seviyesine ulaştı. Gelişmekte Olan Ülkeler-Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru ise 50,59’dan 51,02’ye, Gelişmiş Ülkeler Bazlı Reel Efektif Döviz Kuru da 71,53’ten 71,94’e hafif bir yükseliş kaydetti. Geçtiğimiz ay, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) bazlı reel efektif döviz kuru endeksi değeri ise 92,78’den 91,74’e gerilemişti.

Endeksteki reel efektif kurun artışı, Türk Lirası’nın reel olarak değer kazandığı ve dolayısıyla Türk mallarının yabancı mallar karşısındaki fiyatının arttığı anlamına geliyor.

NEK ve REK Endeksleri Nedir?

NEK ve REK Endeksleri Nedir?

Nominal Efektif Döviz Kuru (NEK), Türkiye’nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepetin kullanılmasıyla, Türk Lirası’nın ağırlıklı ortalama değerini ifade eder. Bu ağırlıklar, ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel Efektif Döviz Kuru (REK) ise NEK’deki nispi fiyat etkilerinin arındırılması sonucunda elde edilmektedir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından hesaplanan reel efektif döviz kuru endeksleri, Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yapılan ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalamasını dikkate alarak hesaplanmaktadır.

Buna göre:

  • TÜFE REK: Reel Efektif Döviz Kuru’nun TÜFE deflatörü ile hesaplanması sonucu elde edilen endeksi ifade eder.
  • Yi-ÜFE REK: Reel Efektif Döviz Kurunun Yi-ÜFE deflatörü ile hesaplanması sonucu elde edilen endeksi ifade eder.
İlginizi Çekebilir;  Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck'un Çin Ziyareti ve Önemli Görüşmeleri

Dolar/TL’de Ilımlı Yükseliş Devam Ediyor

Dolar/TL, haftanın son işlem gününde %0,3 oranında hafif bir yükselişle 38,26 TL’den işlem görmeye başladı. Dolar kuru, haftaya 34,16 seviyesinden başladıktan sonra, bu hafta açıklanan enflasyon verileri ile kısa bir süre 34 seviyesinin hemen altını test etti. Ancak, küresel bazda dolara yönelik talep artışı ile dolar/TL üzerindeki yukarı yönlü baskı devam ediyor. Eğer dolar/TL, gün sonunda 34,16’nın üzerinde kapanış yaparsa, haftalık kapanış rekorunu yenilemeye devam edecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.