Yeni İthalat Vergileri Endişesi

0

Çinli elektrikli araç (EV) üreticilerinin hisse senetleri, Kanada hükümetinin Çin yapımı EV’lere yeni ithalat vergileri getirmeyi düşündüğü yönündeki haberlerin ardından Cuma günü geriledi. Bu düşünce, Kanada’nın politikalarını Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından atılan adımlarla uyumlu hale getirmeyi amaçlıyor. Bloomberg News’e göre, nihai kararlar beklenmekle birlikte, hükümet temsilcileri, Çin malı elektrikli araçların Kanada’ya ithalatını etkileyecek olan önerilen ithalat vergileriyle ilgili olarak yakında kamuoyu görüşü için bir süre ilan edeceklerini belirtiyor.

Uluslararası Baskı ve Karar Süreci

Amerika Birleşik Devletleri borsasında, Nio (NIO) ve Li Auto (NASDAQ:LI) hisseleri Cuma günkü piyasa öncesi işlem seansında sırasıyla %1,4 ve %1,5 oranında düşüş kaydetti. Kanada Başbakanı Justin Trudeau, ABD Başkanı Joe Biden’ınkine benzer bir strateji benimsemesi için ülkesi içinden ve uluslararası toplumdan artan bir baskı altında. Biden yönetimi Mayıs ayında Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerinin %102,5’e çıkarılması yönünde bir öneri sunmuştu. Benzer bir hamleyle Avrupa Birliği de geçtiğimiz hafta Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerini, bazı vergilerin potansiyel olarak %48’e kadar çıkmasıyla birlikte, yükseltme planını açıkladı.

Analistlerin Değerlendirmesi

Morgan Stanley’in finansal analistleri, Kanada tarafından önerilen ithalat vergilerinin “Batılı ülkeler tarafından Çin’in elektrikli araç endüstrisinin büyümesini daha belirgin hale gelmeden engellemek için sembolik ve proaktif bir duruş” olarak görülebileceği yorumunda bulundu. Analistler ayrıca, “Ayrıca Kanada, General Motors ve Ford gibi Birleşik Devletler Orijinal Ekipman Üreticilerinin (OEM) üretim tesislerine ev sahipliği yapıyor ve lityum yatakları nedeniyle pil tedarik ağını stratejik olarak geliştirebilir” dedi. “Nihayetinde, gelişmiş pazarlara giriş için yerel bir pazarda üretim yapmak çok önemlidir; bu nedenle, şu anda hala gelişmekte olan pazarlar (Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Latin Amerika ve Orta Doğu gibi) kısa vadede Çin elektrikli araçları için daha erişilebilir görünmektedir.”

İlginizi Çekebilir;  Yapay Zeka İle Güçlü Yatırımcı İlgi Gören Akıllı Telefonlar

Bu arada analistler, başta Meksika olmak üzere diğer Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) bölgelerini, bu ülkelerin ABD’ye benzer şekilde elektrikli araçlara daha yüksek ithalat vergileri uygulamaya karar verip vermeyeceklerini görmek için izlediklerini belirttiler. Çin menşeli elektrikli araçlara uygulanan ithalat vergilerinin arttırılması düşüncesi, Batılı demokratik ülkeler arasında, Çin’in küresel tedarik ağlarını kontrol etme ve yerel endüstrileri zayıflatma girişimi olarak algılanan temel ürünlerin seri üretimine ilişkin artan endişelerden kaynaklanmaktadır. BYD gibi Çinli firmalar aktif bir şekilde uluslararası pazarlara girmeye çalışmaktadır ve bataryalı elektrikli araç üretimi bu ithalat vergisi değerlendirmelerinin merkezi bir yönünü oluşturmaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.