Garanti Bankası 2024 İlk Yarısında 44.5 Milyar TL Net Kâr Elde Etti

0

Garanti Bankası’nın 2024 Yılı İlk Yarısına Ait Finansal Sonuçları Açıklandı

Garanti Bankası'nın 2024 Yılı İlk Yarısına Ait Finansal Sonuçları Açıklandı

Investing.com – Türkiye Garanti Bankası (GARAN) A.Ş., 30 Haziran 2024 itibarıyla sona eren 2024 yılının ilk yarısına dair finansal sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Banka, 2024 yılının ilk altı ayında 44.589.810.000 TL konsolide net kâr elde etti. Bu rakam, geçen yılın aynı döneminde kaydedilen 33.584.124.000 TL’lik net kârla kıyaslandığında önemli bir artış göstermektedir.

Garanti Bankası’nın yaptığı basın açıklamasında, bankanın aktif büyüklüğünün 2 trilyon 617 milyar 425 milyon 188 bin TL seviyesine ulaştığı belirtildi. Ayrıca, bankanın ekonomiye sağladığı nakdi ve gayri nakdi kredi desteği 1 trilyon 981 milyar 600 milyon 187 bin TL olarak ifade edildi. Garanti BBVA’nın fonlama kaynakları içinde %70 oranıyla müşteri mevduatları en büyük paya sahip olmaya devam etti. Müşteri mevduat tabanı, yılın ilk altı ayında %14,4 büyüyerek 1 trilyon 833 milyar 789 milyon 635 bin TL’ye ulaştı.

Banka, sermaye yeterlilik oranının BDDK’nın geçici önlemleri hariç tutulduğunda %15,2, öz kaynak kârlılığının %34,2 ve aktif kârlılığının ise %3,7 seviyelerinde gerçekleştiğini açıkladı. Yılın ilk yarısına dair finansal sonuçları değerlendiren Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “2024 yılının ilk yarısı, Türkiye’nin ekonomi yönetiminde sergilediği stratejilerin etkisini belirgin bir şekilde görmeye başladığımız bir dönem oldu. Rezerv artışları ve kurdaki öngörülebilirlik, Merkez Bankası’nın attığı isabetli adımların olumlu sonuçlarını açıkça yansıtıyor. KKM’den çıkış ve dedolarizasyon süreci organik bir şekilde gerçekleşmeye başladı. Ekonomimizdeki bu gelişmeler, yabancı derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin hak ettiği yere doğru yapılan not güncellemeleriyle de teyit edildi. Bu durumun pozitif etkisini yurtdışı borçlanma maliyetlerinde de gözlemlemeye başladık. Önümüzdeki dönemde de not güncellemelerinin devam etmesini ve böylelikle Türkiye’nin daha sağlıklı bir yabancı fonlamaya ulaşacağını öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir;  BIST 100 Endeksi Gün Sonunda Dengeyi Buldu

Recep Baştuğ, sözlerine devam ederek, “Kurdaki öngörülebilirlik, yabancı yatırımcılardan önemli miktarda para girişine neden oldu. Ancak, şu anki yabancı para akışı kısa vadeli nitelikte. Önümüzdeki dönemde kısa vadeli yatırımcıların yerini uzun vadeli yatırımcıların alacağı bir süreci öngörüyoruz. Bu beklentimizin gerçekleşmesindeki en önemli belirleyici faktör enflasyon olacak. Enflasyonda yılın ikinci yarısında baz etkisinin de katkısıyla düşüş trendi başlayacak. Ancak, enflasyon sarmalından kalıcı olarak çıkmamız için önümüzdeki yıl da aynı kararlılığın sürmesi ve yapısal reformlarla programın desteklenmesi kritik önemde olacak.” dedi.

GARAN Hisseleri Finansal Sonuçların Ardından Yükseliyor

Garanti Bankası’nın 6 aylık kazanç raporunun açıklanmasının ardından GARAN hissesi, güne %1,18 artışla 120 TL’den başladı. Gün içi işlemlerde yukarı yönlü hareketine devam eden hisse, günün son saatlerinde 123 TL’den işlem görerek %4,3 oranında değer artışı kaydetti. Temmuz ayında 138 TL bandına kadar yükselen GARAN, şu an aylık bazda %10 ve yıllık bazda %117 değer artışıyla yükseliş trendini sürdürmekte. GARAN, bu ay %3 gerileyen bankacılık endeksinden hem aylık hem de yıllık bazda daha iyi bir performans sergilemeye devam ediyor.

InvestingPro’da Garanti’nin Borsa İstanbul’da işlem gören diğer bankalarla karşılaştırıldığında, bankanın aktif büyüklüğü ve 6 aylık toplam fiyat getirisinde önde olduğu görülmektedir. Bankacılık hisselerini finansal sonuçlarını detaylı bir şekilde incelemek için InvestingPro’yu kullanabilirsiniz. InvestingPro’da büyük yaz indirimleri devam ediyor! %50 indirime ek %10’a varan indirim için KAZAN kuponunu kullanmayı unutmayın. Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz. Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.