Avrupa Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

0

Investing.com – Avrupa Merkez Bankası (ECB), faiz oranı ile ilgili önemli bir açıklama yaptı. ECB’nin duyurusuna göre, faiz oranı %4,25’te sabit tutuldu. Bu karar, orta vadeli enflasyon görünümünün önceki değerlendirmelerini destekler nitelikte bir adım olarak değerlendiriliyor.

Enflasyon ve Faiz Oranları Üzerine Değerlendirmeler

ECB’nin açıklamasında, bazı temel enflasyon göstergelerinin Mayıs ayında geçici faktörler nedeniyle yükseldiği, fakat çoğu göstergenin Haziran ayında ya sabit kaldığı ya da gerilediği ifade edildi. Yüksek ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkisinin, kârlarla dengelendiği vurgulandı. Bununla birlikte, iç fiyat baskılarının hâlâ yüksek seviyelerde olduğu ve hizmet sektöründeki enflasyonun arttığı belirtildi. Genel enflasyonun, önümüzdeki yılın sonuna kadar hedefin üzerinde kalmasının muhtemel olduğu kaydedildi.

ECB Yönetim Konseyi, enflasyonun orta vadede %2 hedefine zamanında ulaşmasını sağlamak konusunda kararlılığını sürdürdüğünü ifade etti. Bu hedefe ulaşmak amacıyla, politika faiz oranlarını gerektiği kadar sıkı tutmaya devam edeceğini açıkladı. Yönetim Konseyi, faiz oranlarını belirlerken ekonomik ve finansal verileri, temel enflasyon dinamiklerini ve para politikasının etkilerini dikkate alarak karar alacaklarını vurguladı.

InvestingPro BÜYÜK YAZ İNDİRİMİ başladı! %50’ye ek %10’a varan indirim fırsatı için kupon kodu: PRO20 Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz. Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşın.

Varlık Alım Programları Hakkında Gelişmeler

ECB, Varlık Alım Programı (APP) ve Pandemi Acil Durum Alım Programı (PEPP) portföylerinin azaldığını duyurdu. Eurosistem, vadesi dolan menkul kıymetlerden elde edilen ana para ödemelerini artık yeniden yatırmamaktadır ve PEPP portföyünü aylık ortalama 7,5 milyar euro azaltma sürecine girmiştir. PEPP kapsamındaki yeniden yatırımların 2024 yılı sonunda durdurulması planlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir;  TÜİK: Mayıs 2024 Dış Ticaret Verileri

Yeniden Finansman Operasyonları Üzerine Açıklamalar

Yeniden Finansman Operasyonları Üzerine Açıklamalar

ECB, bankaların hedeflenen uzun vadeli yeniden finansman operasyonları çerçevesinde borç aldıkları tutarları geri ödemeye devam etmeleriyle ilgili olarak, hedeflenen kredi operasyonlarının ve devam eden geri ödemelerin para politikası duruşuna nasıl katkı sağladığını düzenli olarak değerlendireceğini belirtmiştir.

Politika Araçlarının Kullanımı

Yönetim Konseyi, enflasyonun orta vadede %2 hedefine dönmesini sağlamak ve para politikasının düzgün işleyişini korumak için yetkisi dahilindeki tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu vurguladı. Ayrıca, İletim Koruma Aracı’nın, tüm Euro Bölgesi ülkelerinde para politikasının iletimine ciddi tehdit oluşturan istenmeyen, düzensiz piyasa dinamiklerine karşı devreye sokulabileceği ifade edildi. Bu şekilde, Yönetim Konseyi fiyat istikrarı görevini daha etkili bir biçimde yerine getirebilecektir.

ECB’nin faiz oranlarını sabit tutma kararı, piyasalarda dikkatle izlenmeye devam edecektir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.