Küresel Piyasalarda Talep Endişeleri ve Petrol Fiyatları

0

Investing.com’un haberine göre, küresel piyasalarda talep endişeleri, yatırımcılar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. ABD’deki akaryakıt stoklarındaki düşüşe rağmen, petrol fiyatları güne ekside başladı. Brent ham petrol vadeli işlemleri varil başına 75,96 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü vadeli kontratları ise varil başına 71,74 dolardan işlem görmekte. Ekim ayı vadeli WTI kontratı, 15 Ağustos’tan bu yana %7’ye yakın bir düşüş yaşarken, Brent vadeli kontratları da ayın ikinci yarısında %6,4 oranında geriledi.

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’de, Çarşamba günü revize edilen istihdam istatistikleri, 2024 yılı için daha önce bildirilen istihdam seviyelerinin altında bir rakam ortaya koydu. Bunun yanında, dünyanın ikinci en büyük ekonomisi ve en büyük petrol ithalatçısı olan Çin’den gelen zayıf ekonomik verilerin de fiyatların düşüşünde etkili olduğu düşünülüyor.

Küresel Piyasalarda Talep Endişeleri ve Petrol Fiyatları

Küresel Talepte Zayıflık ve OPEC+’ın Üretim Kesintisi

Piyasa uzmanları, petrol yatırımcılarının dikkatini çekmesi gereken bir diğer hususun da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve müttefikleri OPEC+’ın Ekim ayında bazı gönüllü üretim kesintilerini kaldırarak arzı artırmayı öngördükleri. Bu durum, küresel talepteki zayıflığın yanı sıra OPEC+’ın üretim kısıntılarını geri çekme tehdidinin de petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturmaya devam edeceğini ortaya koyuyor.

Öte yandan, petrol fiyatlarını yukarı çekebilecek bazı faktörler arasında, Orta Doğu’daki çatışmaların ve buna bağlı olarak jeopolitik gerginliklerin artmasının önemli bir rol oynayabileceği öne sürülüyor. Yatırımcılar, bu tür gelişmelerin piyasada yaratacağı belirsizliklerle birlikte fiyatların yönü üzerinde etkili olabileceğini düşünmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Türkiye'de Temmuz 2024 Güven Endeksi Verileri Açıklandı
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.