Avrupa Merkez Bankası Faiz Oranını Sabit Tutma Kararı Aldı

0

Investing.com – Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranını %4,25 seviyesinde sabit tutma kararı aldı. Euro Bölgesi’ndeki ücret artışları ve devam eden jeopolitik risklerin etkisiyle, piyasa katılımcıları Eylül ayında ikinci bir faiz indirimi olasılığını hâlâ göz önünde bulunduruyor. Bu bağlamda, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları büyük bir önem taşıyor.

Lagarde, faiz kararı sonrası yaptığı değerlendirmede, Euro Bölgesi’nde enflasyonun hâlâ yüksek seviyelerde seyrettiğini vurguladı. Ayrıca, iş gücü piyasasının da dayanıklılığını koruduğunu belirtti. Lagarde, bölgenin ekonomik büyümesi ile ilgili görüşlerini aktarırken, 2. çeyrekte büyümeye işaret eden verilerin bulunduğunu, fakat bu büyümenin önceki çeyrekteki kadar hızlı olmayacağını tahmin etti.

Genel yatırımların ise 2024 yılında sınırlı bir büyümeye işaret ettiğini ifade eden Lagarde, hizmetler sektörünün ekonomik toparlanmaya önemli bir destek sağladığını söyledi. Konuşmasında, büyümeye yönelik risklerin azalma eğilimine girdiğine dikkat çeken Lagarde, enflasyonun yılın geri kalanında mevcut seviyelerde kalmaya devam edeceğini ve 2025’in ikinci yarısında hedefe ulaşabileceğini öngördü. Lagarde’ın enflasyon tahmininin birçok ekonomistin görüşleriyle örtüştüğü gözlemlendi. Bu durum, ECB’nin 12 Eylül’deki bir sonraki toplantısında faiz oranlarını bu yıl ikinci kez düşürme olasılığını güçlendirdi.

Özel Teklif: Yaz İndirimleri
InvestingPro’da Yaz İndirimleri başladı! Şimdi %50 indirime ek %10’a varan indirimden faydalanmak için KAZAN kodunu kullanın. Kodu nasıl kullanacağınızdan emin değil misiniz? Adım adım gösterdiğimiz videoyu izleyebilirsiniz. Sorularınız için destek birimimize buradan ulaşabilirsiniz.

Euro Bölgesi Enflasyonu Düşüş Eğiliminde

Euro Bölgesi’nde Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Ekim 2022 döneminde %10,6 ile zirve yaptıktan sonra, yaklaşık 1,5 yıl içerisinde %2,5 seviyesine kadar gerilemiştir. Enflasyonun %2’lik hedefe ancak gelecek yılın sonuna doğru ulaşabileceği yönündeki görüşler, bölgede fiyatları baskı altına alabilecek bazı risklere dayanmaktadır. Bu riskler arasında, Euro Bölgesi’nin Almanya’dan sonra en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da seçim sonrası belirsizlikler ön planda yer alırken, ABD’de olası Trump zaferi sonrası iki bölge arasında hızlanabilecek ticari rekabet de kayda değer bir endişe kaynağıdır. Bunun yanı sıra, bölgede ücretlerdeki artışın enflasyon düşüşüne karşı direnç oluşturması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir;  Yaz İndirimi: InvestingPro ile Yatırım Dünyasında Fırsatlarla Dolu Bir Yaz

Euro/Dolar Paritesinde Son Durum

Euro/Dolar Paritesinde Son Durum

Euro/dolar paritesi, son günlerde dolara olan talebin düşüklüğüne bağlı olarak 1,06’dan 1,09 bandına kadar yükselmiştir. ECB’nin faiz kararı sonrası EUR/USD paritesinde ilk tepki yukarı yönlü olurken, parite 1,0937’den kısmen geri çekilerek son saatlerde 1,0916’ya kadar geriledi. Diğer yandan, önümüzdeki günlerde Avrupa’nın tatil dönemine girmesi ve ECB faizinin sabit tutulmasının ardından, EUR/USD paritesinin eğiliminin dolara bağlı olarak devam etmesi bekleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.