UBS’den Emtia Piyasası Analizleri: Altın ve Petrol Fiyatları

0

UBS’den Emtia Piyasası Analizleri

UBS'den Emtia Piyasası Analizleri

Yatırım dünyasının önde gelen isimlerinden olan UBS, bugün emtia piyasasına yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Analistler, altın fiyatlarının son dönemdeki hızlı yükselişini göz önünde bulundurarak, Eylül 2024 sonu için belirledikleri 2.500 dolarlık hedefe beklenenden önce ulaşılabileceğini ifade ettiler. Altın, rekor tazelemeye devam ederken, 400 onsluk bir külçe altın, ilk kez bir milyon dolarlık değere ulaştı. UBS, yıl sonu altın fiyat tahminini 2.600 dolar olarak belirlerken, 2025’in ikinci yarısına kadar 2.700 dolara ulaşmayı hedefliyor.

Altının 2.700 dolara doğru hareket etmesi için gerekli katalizörün, altın ETF’lerine yönelik artan talep olduğu belirtildi. UBS, merkez bankalarının altın alımlarının yılın geri kalanında ve 2025’te de devam edeceğini öngörüyor. Ancak bu alımların, yılın ilk yarısındaki gibi hızlı olmayacağı düşünülüyor. Analistler, merkez bankalarının fiyatlardan bağımsız olarak alım yaptıklarına dikkat çekerken, şu anda Singapur ve Çin’in az miktarda satış gerçekleştirdiğini aktardılar. Bununla birlikte, Çin’in altın rezervlerini üst üste 3. ayda da değiştirmediği vurgulandı.

Bu hafta ons altın, 2.532 dolara kadar yükselerek yeni bir rekor seviyeye ulaştı, ancak dünden bu yana 2.500 doların altına kısmen geriledi. Altın, geçen hafta %3 oranında bir artış gösterdikten sonra, bu hafta %0,3 oranında bir düşüşle devam ediyor.

UBS’den Brent Petrol Yorumları

UBS, Brent petrol vadelilerinin önümüzdeki aylarda 85-90 dolar bandına geri dönmesini bekliyor. Petrol fiyatları, bu hafta düşüşünü sürdürerek yılın en düşük seviyelerinde seyretmeye devam ediyor. UBS analisti Giovanni Staunovo, zayıf istihdam piyasasının etkisiyle ABD’deki resesyon endişelerinin satışları tetiklediğini belirtti. Ayrıca, küresel talepte bir azalma olabileceği beklentisi de, spot piyasalardaki satışları artıran diğer bir faktör olarak ön plana çıkıyor.

İlginizi Çekebilir;  UBS'den Emtia Piyasalarına Dair Son Öngörüler

Fiyatlardaki zayıflığın bir diğer nedeni olarak ise OPEC+’ın arzı artırma çabaları gösterildi. Analistler, OPEC+’ın arz artışında temkinli olacağına inanıyorlar ve petrol fiyatlarında yıl sonuna doğru bir toparlanma bekliyorlar. Şu anda Brent Petrol vadelileri, bu hafta %4’e yakın bir düşüşle 75 dolar bandında işlem görüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.