Japonya Merkez Bankası Üyesinden Faiz Artırımı Açıklaması

0

Japonya Merkez Bankası Üyesinden Faiz Artırımına İlişkin Açıklama

Japonya Merkez Bankası Üyesinden Faiz Artırımına İlişkin Açıklama

Investing.com – Japonya Merkez Bankası (BOJ) üyesi Junko Nakagawa, BOJ’in enflasyonun beklenen seviyelerde kalması durumunda faiz oranlarını artırmaya devam edebileceğini belirtti. Nakagawa, geçtiğimiz ay piyasalarda yaşanan çöküşün, borçlanma maliyetlerini istikrarlı bir şekilde artırma planını olumsuz etkilemediğine dair güven verici mesajlar verdi.

Nakagawa, BOJ’in faiz oranları ile ilgili karar alırken, bu oranların ekonomik büyüme ve fiyatların genel görünümü üzerindeki etkilerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Açıklamalarına devam eden Junko Nakagawa, “Reel faiz oranlarının mevcut durumda oldukça düşük olduğu göz önüne alındığında, ekonomik ve fiyat tahminlerimizi gerçekleştirebilirsek, %2’lik enflasyon hedefimize sürdürülebilir ve istikrarlı bir şekilde ulaşabilmek için parasal desteğin seviyesini yeniden gözden geçireceğiz.” şeklinde konuştu.

Japonya Merkez Bankası, bu yıl negatif faiz politikasını sona erdirdikten sonra Temmuz ayında kısa vadeli politika faizini %0,25 seviyesine yükseltmişti. Bu adım, BOJ’un 10 yıldır sürdürdüğü genişletici parasal politikadan çıkışını simgeliyor. Temmuz ayındaki faiz artışı piyasa tarafından sürpriz olarak değerlendirilmiş, bu durum kısa vadeli “carry trade” işlemlerinin hızlı bir şekilde çözülmesine yol açmıştı. Sonuç olarak, Ağustos’un ilk haftasında küresel piyasalarda panik satışları hız kazandı.

USD/JPY Düşüş Trendinde

BOJ’nin faiz artırımı ile birlikte, geçtiğimiz ay ABD’den gelen zayıf istihdam verileri de döviz piyasasındaki satışların yoğunlaşmasına neden olan bir diğer etken oldu. Bu süreçte Japon yeninin hızla değer kazandığı gözlemlendi. USD/JPY paritesi, Temmuz ayında 161 seviyesinden belirgin bir düşüşe geçerken, bu ay 140 seviyesine kadar geriledi.

İlginizi Çekebilir;  2024 Türkiye İnternet Kullanım İstatistikleri

Bu hafta USD/JPY, %0,6 oranında bir düşüşle 141,4 seviyesinde işlem görmeye devam ediyor. Japon yenindeki değer kazanımının sürmesiyle birlikte, paritenin yılbaşındaki fiyat seviyelerine gerilemiş durumda olduğu dikkat çekiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.