ABD Enflasyon Verileri ve Piyasa Tepkileri

0

Investing.com’a göre, ABD’de manşet enflasyon olarak bilinen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, aylık bazda %0,2 artış göstererek piyasa beklentileriyle uyumlu bir sonuç ortaya koydu. Yıllık TÜFE ise %2,5 seviyesine gerileyerek bir önceki ayın altında kalmış ve yine piyasa tahminlerini karşılamış durumda. Yıllık çekirdek enflasyon da %3,2 seviyesinde sabit kalarak beklentilere paralel bir seyir izledi.

ABD Endekslerinde Karışık Açılış

Federal Reserve’in (Fed) 18 Eylül’de faizleri 25 baz puan düşürme olasılığı, enflasyon verilerinin açıklanmasından önce belirgin bir artış göstererek %85 seviyelerine kadar yükseldi. Enflasyon verilerinin beklentilere paralel gelmesinin ardından piyasalarda ilk tepkiler kararsızlık şeklinde gözlemlendi. ABD endeksleri güne karışık bir görünümle başladı; Dow Jones %0,1, S&P 500 %0,59 düşüşle açılırken, Nasdaq %0,33’lük bir artışla güne merhaba dedi.

ABD Enflasyon Verileri ve Piyasa Tepkileri

Dolar Endeksinde Yükseliş

ABD 10 yıllık tahvil getirileri, enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından %3,62 seviyesinden %3,68’e kadar yükseliş kaydetti. Dolar endeksinde de ilk tepki yukarı yönde oldu. DXY, sabah saatlerinde 101,3 seviyelerinde yatay hareket ederken, TÜFE verisinin ardından 101,8 seviyesine doğru bir hareketlilik gözlemlendi. Son saatlerde ise 101,7 seviyesinde denge bulma çabası içerisinde. Euro/Dolar paritesi, hafta başından bu yana düşüş eğilimini sürdürerek bugün 1,1 seviyesine yaklaşırken, Dolar/Japon Yeni paritesi ise 140,72 seviyesine kadar gerileyip gün boyu süren yükselişle an itibarıyla 142 bandından işlem görmeye başladı.

Altın ve Kripto Para Piyasalarında Hareketlilik

Ons altın, hafta başından bu yana kısmi yükselişlerle 2.528 dolara kadar ulaşmıştı; ancak bugün 2.500 dolar sınırına kadar bir çekilme yaşandı. Kripto para piyasasında da enflasyon verilerine karşı düşüş eğilimli kısmi bir tepki gözlemlendi. Bitcoin, düşüş eğilimini sürdürerek veri sonrası kısa bir süre 57.000 doları test etti ve ardından günlük destek seviyesini 56.300 dolara yönlendirdi.

İlginizi Çekebilir;  2024 Türkiye İnternet Kullanım İstatistikleri

BIST 100’de Düşüş Hızlandı

Yurt içi piyasalarda ise BIST 100 endeksinin, ABD enflasyon verisi sonrası düşüşünü hızlandırdığı gözlemlendi. BIST 100, son bir saatte %1 daha düşüş göstererek günlük bazda %1,6’ya yakın bir gerilemeyle 9.470 puan seviyesine inmiş durumda. Dolar/TL, 34 seviyesinin altına hareket ederken, Euro/TL 37,47 ve gram altın ise yarım puanlık bir düşüşle 2.740 TL’den işlem görmeye başladı. Piyasalarda genel olarak, beklentilere paralel gelen TÜFE verisinin ardından Fed’in 25 baz puanlık daha düşük bir faiz indirimiyle başlayacağına dair beklentilerin fiyatlandığı gözlemleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.