ABD Enflasyon Verileri ve Piyasalara Etkisi

0

ABD Enflasyon Verileri Açıklandı

Investing.com – Amerika Birleşik Devletleri’nde manşet enflasyon olarak izlenen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verisi, aylık bazda %0,2 artış göstererek piyasa beklentileriyle uyumlu bir sonuç aldı. Yıllık TÜFE ise %2,5 seviyesine gerileyerek, bir önceki ayın altında kaldı ve yine piyasa tahminleriyle örtüşen bir performans sergiledi. Yıllık çekirdek enflasyon da, piyasa beklentilerine paralel olarak %3,2 seviyesinde sabit kaldı.

ABD Endekslerinde Karışık Açılış

Fed’in faiz indirim beklentileri artıyor – 18 Eylül tarihinde yapılacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında faizlerin 25 baz puan düşürülme olasılığı, enflasyon verilerinin açıklanmasından önce %85’e kadar yükseldi. Enflasyon verilerinin beklentilere uyumlu gelmesi sonrası piyasalardaki ilk tepkiler belirsizlik şeklinde gözlemlendi. ABD endeksleri, karışık bir görünümle güne başlarken, Dow Jones %0,1 ve S&P 500 %0,59 oranında düşüş yaşadı. Nasdaq ise %0,33 oranında bir artışla güne başladı.

Dolar Endeksi Yükselişte

Dolar Endeksi Yükselişte

ABD 10 yıllık tahvil getirileri – Açıklamanın ardından %3,62 seviyesinden %3,68’e kadar yükseldi. Dolar endeksindeki ilk tepki ise yukarı yönlü oldu. DXY, sabah saatlerinde 101,3 bandında yatay hareket ederken, TÜFE verisinin ardından 101,8 seviyesine doğru hareketlendi. Son saatlerde ise 101,7 bandında denge bulma çabası gösteriyor. EUR/USD paritesi hafta başından bu yana düşüş eğiliminde devam ederken, bugün 1,1 seviyesine yaklaşmış durumda. USD/JPY ise 140,72’ye kadar düşüş yaşadıktan sonra gün boyunca devam eden yükselişle an itibarıyla 142 bandında işlem görüyor.

Altın ve Kripto Para Piyasasındaki Gelişmeler

Ons Altın – Hafta başından bu yana kısmi yükselişlerle 2.528 dolara kadar yükselmişti, ancak bugün 2.500 dolar seviyesine kadar geriledi. Kripto para piyasasında da enflasyon verilerine karşı düşüş eğilimli kısmi bir tepki gözlemlendi. Bitcoin, bugün düşüş eğilimini sürdürerek veri sonrası kısa bir süreliğine 57.000 doları test etti ve ardından günlük desteğini 56.300 dolara yönlendirdi.

İlginizi Çekebilir;  Dolar/TL'deki Yükseliş ve Ekonomik Gelişmeler

BIST 100’de Düşüş Hızlandı

Yurt içi piyasada BIST 100 endeksinin, ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından düşüşünü hızlandırdığı görüldü. Son bir saatte BIST 100 %1 daha düşerken, günlük bazda %1,6’ya yakın bir gerilemeyle 9.470 puan bandına indi. Dolar/TL, 34 seviyesinin altına hareket ederken, euro/TL 37,47 seviyesini gördü. Gram altın ise yarım puanlık bir düşüşle 2.740 TL’den işlem görüyor. Genel olarak, piyasalarda beklentilere paralel gelen TÜFE verisinin ardından Fed’in 25 baz puanlık daha bir faiz indirimi yapacağı beklentisinin fiyatlandığı gözlemleniyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.