Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Faiz Kararını Açıkladı

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Faiz Kararı

Yatırımcılar için önemli bir gelişme olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), faiz kararını duyurdu. TCMB’nin açıklamasına göre, bir hafta vadeli repo faiz oranı %50 seviyesinde sabit tutuldu.

Beklentilere Paralel Karar

TCMB, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini %50’de sabit bırakma kararını açıkladı. Bu kararın ardından yayımlanan metinde, enflasyon ve ekonomik göstergelerle ilgili detaylı değerlendirmeler ve geleceğe yönelik para politikası duruşu hakkında kapsamlı bilgiler paylaşıldı. Ağustos ayındaki değerlendirmelere göre, aylık enflasyonda belirgin bir değişiklik gözlemlenmedi. Üçüncü çeyrek verileri, yurt içi talebin yavaşladığını ve bunun enflasyonist etkileri azalttığını göstermektedir. Temel mal enflasyonunun sınırlı bir artış gösterip düşük seviyelerde seyrettiği, hizmet enflasyonundaki iyileşmenin ise yılın son çeyreğinde gerçekleşmesinin beklendiği ifade edilmektedir.

Para Politikasında Kararlı Duruş

Para Politikasında Kararlı Duruş

TCMB, para politikasındaki kararlı duruşunu sürdürerek, bu duruşun yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasının reel değerlenmesi ve enflasyon beklentilerindeki düzelme yoluyla enflasyonun ana eğilimini düşüreceğini vurguladı. Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler karşısında ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini ve kalıcı bir enflasyon düşüşü sağlanana kadar sıkı para politikası uygulamasına devam edeceğini yineledi.

Ek Tedbirler ve Piyasa İzleme

TCMB, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmedik gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla ilave makroihtiyati adımlar atılacağını ve likidite koşullarının dikkatle izleneceğini bildirdi. Ayrıca, sterilizasyon araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi. Kurul, para politikası kararlarını alırken parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu %5 hedefi doğrultusunda ulaştıracak koşulları oluşturacak şekilde belirleyeceğini ifade etti. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı vurgulandı. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını duyurdu. Son olarak, Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bilgisi verildi.

İlginizi Çekebilir;  TÜİK'ten Enflasyon Verileri ve Yenilikçi Hesaplama Yöntemleri
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.