Çin Halk Bankası’nın Likidite Enjeksiyonu ve Bitcoin Üzerindeki Etkileri

0

Çin Halk Bankası’nın Likidite Enjeksiyonu ve Bitcoin Fiyatı

Çin Halk Bankası'nın Likidite Enjeksiyonu ve Bitcoin Fiyatı

Çin Halk Bankası (PBOC), ekonomiyi canlandırmak amacıyla yeni adımlar atarak piyasalara likidite enjekte etmeye hazırlanıyor. Bu durum, risk iştahını artıran bir etken olarak değerlendiriliyor ve Bitcoin fiyatları açısından da olumlu bir gelişme olarak yorumlanıyor. Uzmanlar, likiditenin arttığı dönemlerde Bitcoin’in genellikle yükseliş trendine girdiğini hatırlatarak, diğer merkez bankalarının benzer adımlar atması halinde kripto piyasasında pozitif bir hava oluşabileceğini öngörüyor.

Geçmiş Verilerin Işığında Bitcoin ve PBOC’nin Etkisi

PBOC, geçmişte yaptığı iki teşvik paketi sonrasında Bitcoin fiyatlarında kayda değer artışlar gözlemlenmişti. Bu yılın başında zorunlu karşılık oranını 50 baz puan düşüren PBOC, piyasalara yaklaşık 140 milyar dolar likidite enjekte etti. Bu teşvik, Bitcoin’deki olumlu görünümü destekledi ve kripto para, Mart ayına kadar %75’e varan bir değer artışıyla 73.777 dolara kadar yükselerek rekor kırdı. O dönemde spot Bitcoin ETF ticaretinin başlaması da önemli bir katalizör olarak değerlendirildi. Ayrıca, piyasalardaki likidite bolluğu, riskli varlıklara yönelimi artırdı. Geçen yıl Ekim ayında uygulanan bir önceki teşvik paketi sonrasında da Bitcoin, 26.000 dolardan başlayarak Mart ayına kadar devam eden bir ralliye giriş yapmıştı.

Öte yandan, Çin’in 2021’de kripto para piyasasında yaptığı yasaklamalar nedeniyle, PBOC’nin bu yeni adımlarının kripto para piyasası üzerindeki doğrudan etkisi belirsizliğini koruyor. Ancak dünyanın en büyük ekonomilerinden birinin, teşvikler yoluyla gevşeme adımları atması, küresel piyasalarda risk iştahını artırıcı bir etken olarak kabul ediliyor. Bu durum, Bitcoin üzerinde dolaylı bir etki yaratabilir.

İlginizi Çekebilir;  Floki Inu’dan sahte token uyarısı: Yatırımcılar dikkat!

Spot Bitcoin ETF’lerine Süregelen Talep

Spot Bitcoin ETF’leri, son günlerde fon girişi ile art arda üçüncü gününü pozitif kapatmayı başardı. SoSoValue verilerine göre, ABD spot Bitcoin ETF’leri toplamda 4,56 milyon dolarlık net giriş kaydetti. Fidelity’nin FBTC fonu, 24,93 milyon dolarlık talep ile en fazla ilgi gören fon olurken, ardından IBIT 11,54 milyon dolar, Grayscale’in Bitcoin MidiTrust’ı ise 8,42 milyon dolarlık talep aldı. Grayscale’in GBTC’sindeki yaklaşık 40 milyon dolarlık çıkışlar ise piyasa dengesini sağladı ve Bitcoin ETF’leri kısmi bir yükseliş kaydedebildi. Son veriler doğrultusunda, spot Bitcoin ETF’leri Ocak ayı lansmanından bu yana toplamda 17,07 milyar dolar fon topladı.

Bitcoin ETF Opsiyonları ve Potansiyel Etkileri

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), geçtiğimiz hafta BlackRock’ın iShares Bitcoin ETF’si için opsiyon ticareti yapmasına onay verdi. Piyasa analistleri, Bitcoin’in düzenlenmiş borsalarda opsiyon ticareti ile yeni bir kaldıraç özelliği kazanacağını belirtiyor. Bu durumun, Bitcoin’in volatilitesini artırabileceği düşünülüyor. Spot Bitcoin ETF sahiplerinin opsiyon işlemleri ile yatırımlarını koruyabileceği inancıyla iyimser yorumlar yapılırken, volatilitenin yukarı yönlü artacağına dair öngörüler var. Arzı sabit olan Bitcoin gibi bir varlığın yeni bir kaldıraç sistemine sahip olması, arz-talep dengesini önemli ölçüde yükseltebilir. Ancak, opsiyonların volatiliteyi artıracağına karşı çıkan görüşler de mevcut. CoinShares Araştırma Müdürü James Butterfill, opsiyonların zamanla Bitcoin volatilitesini azaltabileceğini savunuyor ve yatırımcıların koruma amaçlı açacağı opsiyonların oynaklığı düşürebileceğine dikkat çekiyor.

Bitcoin’deki Güncel Durum

Bitcoin, haftaya 64.700 dolara yükselerek olumlu bir başlangıç yaptı, ancak bu seviyeden gelen satışlarla günü %0,38 oranında kısmi bir düşüşle 63.300 dolara kapattı. Son dört gündür yükseliş ivmesi yavaşlayan kripto para, 63.500 dolara doğru kısmi bir yükseliş gösterirken, yatay bir görünüm sergiliyor.

İlginizi Çekebilir;  Vitalik Buterin'den Ethereum Ağındaki İşlemleri Hızlandırma Önerileri
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.