TÜİK’in Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri Raporu (2021-2023)

0

TÜİK’ten Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri Raporu

TÜİK'ten Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri Raporu

Investing.com – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021-2023 dönemine ait Yükseköğretim Beyin Göçü İstatistikleri raporunu yayımladı. Bu kapsamlı çalışma, lisans eğitimini Türkiye’de tamamladıktan sonra yurt dışında uzun süreli ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kapsamaktadır.

Verilerin Toplanma Yöntemi

Verilerin Toplanma Yöntemi

Raporun verileri, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) mezun kayıtları ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden (NVİGM) alınan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) ve Merkezi Nüfus İdare Sistemi (MERNİS) bilgileri esas alınarak hazırlandı. İstatistikler, eğitim alanı, bölüm, cinsiyet ve göç edilen ülke gibi kategorilerde detaylı bir şekilde sunulmaktadır.

Beyin Göçü Oranındaki Artış

TÜİK verilerine göre, 2015 yılında %1,6 olan yükseköğretim mezunlarının beyin göçü oranı, 2023 yılı itibarıyla %2’ye yükselmiştir. Bu dönemde, kadın mezunların beyin göçü oranı %1,6, erkek mezunların ise %2,4 olarak tespit edilmiştir.

Yüksek Beyin Göçü Oranına Sahip Alanlar

Yüksek Beyin Göçü Oranına Sahip Alanlar

Bilişim ve iletişim teknolojileri alanı, %6,8 beyin göçü oranıyla en yüksek orana sahip eğitim ve öğretim alanı olarak öne çıkmaktadır. Bunu takiben mühendislik, imalat ve inşaat %4,4, doğa bilimleri, matematik ve istatistik alanları ise %2,6 oranıyla izlemektedir.

En Yüksek Beyin Göçü Oranına Sahip Bölümler

Lisans programlarına göre yapılan değerlendirme sonucunda, en yüksek beyin göçü oranına sahip bölüm %17,9 ile moleküler biyoloji ve genetik olarak belirlenmiştir. Diğer yüksek oranlı bölümler ise şunlardır:

  • Biyomühendislik: %10,2
  • İşletme mühendisliği: %9,8
  • Elektronik mühendisliği: %9,1
  • Matematik mühendisliği: %8,9
  • Bilgisayar mühendisliği: %8,4
İlginizi Çekebilir;  Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz 2024 Sonuçları

Mezunların Yurt Dışındaki Tercihleri

Türkiye’den mezun olup yurt dışına göç edenlerin en çok tercih ettiği ülke, %21,4 oranıyla Amerika Birleşik Devletleri (ABD) olmuştur. ABD’yi %17,5 ile Almanya, %11,2 ile Birleşik Krallık, %6,9 ile Hollanda ve %4,9 ile Kanada takip etmektedir.

İşletme Mezunlarının Yurt Dışına Göç Tercihleri

İşletme Mezunlarının Yurt Dışına Göç Tercihleri

ABD ve Kanada’ya göç eden mezunların en büyük kısmını işletme mezunları oluşturmaktadır. Öte yandan, Almanya, Birleşik Krallık ve Hollanda’ya en fazla göç eden mezunlar ise bilgisayar mühendisliği bölümünden gelmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de lisans eğitimini tamamlamış gençlerin yurt dışında yaşamaya yönelme eğilimlerinin arttığını gözler önüne seriyor. Özellikle bilişim ve mühendislik gibi alanlarda görülen beyin göçü, dikkat çekici bir durum arz etmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.