BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

0

BIST 100 Endeksi Güne Yükselişle Başladı

BIST 100 Endeksi Güne Yükselişle Başladı

Investing.com – BIST 100 endeksi, yeni güne %0,51’lik bir artışla 9.155,77 puandan itibaren işlem görmeye başladı. İlk işlemler sırasında alımlar sürerken endeks, 9.200 puan sınırına kadar tırmandı. BIST 30 endeksi de yarım puan civarında bir yükseliş kaydederken, BIST 100 dışındaki endeksler %0,7 oranında artış göstermeye devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta boyunca BIST 100, %6,83 oranında sert bir düşüşle kapanarak 9.109 puandan haftayı tamamladı. Cuma günü gelen tepki alımları ise haftalık kaybın %9 seviyesinden geri dönmesine sebep oldu. Piyasalarda etkili olan sektörler arasında bankacılık, %10’luk bir düşüşle dikkat çekti. Haftanın önemli gelişmeleri arasında yurt içindeki enflasyon verileri öne çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Kasım ayında faiz indirimi yapılabileceği beklentilerini Ocak ayına erteledi. Bu durum, faiz oranlarının bir süre daha yüksek seviyelerde kalacağı yönünde öngörülere yol açarak hisse piyasasını olumsuz etkiledi.

Diğer yandan, borsanın jeopolitik risklerin etkisiyle baskı altında kalmaya devam ettiği gözlemleniyor. Cuma günkü kısmi toparlanmanın ardından, ABD Tarım Dışı İstihdam verileri geldi. Bu veriler, Federal Reserve’in (Fed) daha yavaş bir faiz indirim sürecine kapı aralasa da, verilerin küresel ölçekte daha büyük bir etki yaratacağı ve resesyondan uzaklaşma olarak yorumlanması, piyasalarda olumlu bir hava oluşturdu.

Borsa İstanbul’da yeni hafta, Cuma günündeki hareketliliğin devamıyla başlarken, ilk işlemlerde sanayi ve KOBİ endeksleri belirgin bir şekilde öne çıktı. Spor, ticaret ve iletişim sektörleri ise güne ekside başladı. Bankacılık ve holding sektörleri ise ilk saat içerisinde %1 oranında bir yükseliş gösterdi.

BIST 100’de Güne Hızla Başlayan Hisseler

  • OTKAR
  • GUBRF
  • BINHO
  • BRSAN
  • BRYAT

BIST 100 endeksinde güne en çok düşüşle başlayan hisseler ise şu şekilde sıralandı:

  • PAPIL
  • BJKAS
  • FENER
  • ANSGR
  • ULKER

Borsa İstanbul genelinde tavan fiyatına ulaşan OTKAR, en çok yükselen hisseler arasında yer alırken, RTALB ve ADEL de dikkat çeken diğer hisseler oldu. ATSYH, LYDYE ve QNBFB ise açılışta en fazla gerileyen hisseler olarak öne çıktı.

Yurt içi döviz piyasasında ise; dolar/TL 34,25 seviyesinde yatay seyir izlerken, euro/TL %0,2’ye yakın bir düşüşle 37,59 seviyesine geriledi. Gram altın ise %0,22’lik bir düşüşle 2.915 TL’den işlem görmeye devam ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.