Amerikan Hane Halklarının Net Değerinde Rekor Artış

0

Yakın zamanda yayınlanan bir Federal Rezerv raporuna göre, ABD hane halklarının net değerinde önemli bir artış yaşanarak 2024 yılının ilk çeyreğinde 161 trilyon $’lık rekor bir seviyeye ulaşılmıştır. Bu 5 trilyon dolarlık artış büyük ölçüde, toplam net değere 3,83 trilyon dolar katkıda bulunan yükselen hisse senedi fiyatlarına bağlanıyor.

Varlık Değerlerindeki Değişimler

  • Aynı dönemde medyan konut fiyatlarında %0,6’lık hafif bir düşüş yaşanmasına rağmen, gayrimenkul değerleri 907 milyar dolar daha artmıştır.
  • Hisse senedi ve konut fiyatlarındaki artışın tüketici harcamalarını 246 milyar dolar artırabileceği ve GSYH büyümesine yaklaşık yüzde 1 puan katkıda bulunabileceği tahmin ediliyor.

Hane Halkı Finansmanı ve Servet Etkileri

ABD’de hane halkı finansmanı güçlenmekte olup, Federal Rezerv’in ‘Birleşik Devletler Finansal Hesapları’ veri tabanı, ilk çeyrekte finansal varlıkların payı olarak hisse senedi varlıklarının %34,5 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştığını göstermektedir. En zengin %1’lik kesimin hisse senedi servetinin %50’sine, en üst %10’luk kesimin ise yaklaşık %90’ına sahip olması nedeniyle mülkiyet dağılımı dengesiz olsa da, genel tüketim artışı hala bu daha varlıklı haneler tarafından yönlendirilmektedir.

Yüksek borsa değerlemelerine rağmen, son yıllardaki olumlu servet etkilerinin silinmesi için önemli bir piyasa gerilemesi gerekecektir. Sadece hisse senedi değerlemeleri geçen yıl hanehalkı net servetine 7,39 trilyon dolar ekledi.

Barclays analistlerine göre, pandemiden bu yana hanehalkı net serveti yaklaşık 40 trilyon dolar arttı ve enflasyona göre düzeltilmiş artış 19 trilyon dolar oldu. Hanehalkı borcunun GSYH’ye oranı bir önceki çeyrekteki %71,3 seviyesinden ilk çeyrekte %71,1’e gerileyerek son 23 yılın en düşük seviyesine indi.

İlginizi Çekebilir;  Çin, ABD'nin Tayvan'a Silah Satışı Nedeniyle Yaptırım Kararı Aldı

ABD’nin toplam borcunun hane halkı tarafından tutulan kısmı %27 ile 1956’dan bu yana görülmemiş bir seviyede. Barclays analistleri Ajay Rajadhyaksha ve Amrut Nashikkar, ABD tüketicisinin büyük bir dış şok olmadan önemli ölçüde geri çekilmesinin olası olmadığını öne sürüyor.

Apollo Global Management (NYSE:APO) baş ekonomisti Torsten Slok’un da belirttiği gibi, bu fonlar yaklaşık %5 ya da daha yüksek kazanç sağlıyor ve bu da yaklaşık 500 milyar dolar temettüye denk geliyor.

Sonuç olarak, ABD’li tüketiciler ve Wall Street, Federal Rezerv’in agresif faiz artışlarına, yıllardır görülen en yüksek faiz oranlarıyla şimdiye kadar dayandı ve hane halkı bilançoları güçleniyor gibi görünüyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.