Avrupa Borsalarında Hisseler Gerilerken

0

Avrupa borsalarında hisse senetleri, bugün yatırımcıların çeşitli merkez bankası kararlarına ve veri açıklamalarına odaklandığı işlemlerde düştü. Pan-Avrupa Stoxx 600 Endeksi kayıplarını yüzde 0,73’e çıkarırken kamu hizmetleri yüzde 0,36’lık bir kazanç elde ederken banka hisseleri yüzde 1,5 değer kaybetti.

Merkez Bankalarının Kararları ve Etkileri

Merkez bankası eylemleri, bu hafta İsviçre Merkez Bankasının faiz oranlarını 0,25 puan düşürerek yüzde 1,25’e çektiğini açıklamasıyla ön plana çıktı. İsviçre Merkez Bankası, bu döngüde faiz indirimine giden ilk büyük merkez bankası olarak yatırımcıların dikkat etmesi gereken bir gelişmeye imza attı. İngiltere Merkez Bankası ise faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25’te tutmayı tercih etti. Bu karar, politika yapıcıların mesajlarında güvercin bir ton tespit eden ekonomistler tarafından karışık tepkilerle karşılandı.

Carlsberg (CARLb) hisseleri, İngiliz alkolsüz içecek üreticisi Britvic’in Danimarkalı içecek devinden gelen iki devralma teklifini reddettiğini doğrulaması ve hisse başına 1,25 sterlinlik son teklifin, şirketin “değerini önemli ölçüde düşürdüğünü” söylemesinin ardından yüzde 8 düştü. Britvic (BVIC) hisseleri açıklamanın ardından yüzde 8 değer kazandı.

Hisse senedi piyasaları, popülist, aşırı sağcı partilerin Avrupa Birliği Parlamentosu seçimlerinde önemli kazanımlar elde etmesinin ardından geçen haftaki olumsuzlukları öncelikle atlatmıştı. Fransa’nın CAC 40 Endeksi bile ülkedeki şok seçim açıklamasıyla sarsıldıktan sonra haftalık kazancına doğru ilerliyor.

Cuma günü itibarıyla para piyasalarında Ağustos ayında faiz indirimine gidileceğine dair beklentiler yüzde 40 civarına geriledi ki bu da finans piyasaları üzerinde kayda değer bir etki yaratabilir.

İlginizi Çekebilir;  Japonya'nın Döviz Piyasasına Müdahale Hazırlığı
  • Asya-Pasifik piyasaları, Japonya’nın Mayıs ayı çekirdek enflasyon verilerinin beklenenden biraz daha soğuk gelmesinin ardından bugünü düşüşle kapattı.
  • ABD hisse senedi vadeli işlemleri Wall Street’te biraz değişti. ABD’deki işlemlerin, hisse senedi opsiyonlarının sona ermesi ve hisse senedi endeksi vadeli işlem opsiyonları nedeniyle normalden daha değişken olması bekleniyordu.

Hibya Haber Ajansı

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.