Amerika Birleşik Devletleri Yatırım Kısıtlamaları

0

Amerika Birleşik Devletleri Hazine Bakanlığı, ulusal güvenliğe tehdit oluşturabilecek yapay zeka (AI) da dahil olmak üzere Çin’in teknoloji sektörlerindeki belirli ABD yatırımlarını kısıtlamayı amaçlayan taslak düzenlemeleri yayınladı.

Taslak Düzenlemeler ve Amaçları

Önerilen bu kurallar, Başkan Joe Biden’ın Ağustos ayında verdiği ve 2024 yılı sonuna kadar uygulanması öngörülen bir idari emri takip ediyor. Hazine, önerilen kurallar hakkında 4 Ağustos’a kadar kamuoyu görüşlerine açtı.

Yatırım Kısıtlamalarının Kapsamı

  • Kurallar, hangi işlemlerin kısıtlanabileceğini veya yasaklanabileceğini belirleme sorumluluğunu ABD’li bireylere ve şirketlere yüklüyor.
  • Odak noktası, Amerikan uzmanlığının Çin’in ABD’nin güvenlik ve ekonomik çıkarlarına meydan okuyabilecek ileri teknolojiler geliştirmesine yardımcı olmasını önlemektir.

Yapay Zeka ve Diğer Hedeflenen Alanlar

Kurallar, özellikle yapay zeka, yarı iletkenler, mikroelektronik ve kuantum bilişim alanlarında Çin’in askeri modernizasyonuna katkıda bulunabilecek yatırımları hedeflemektedir.

Öngörülen Sonuçlar ve Uygulama

Önerilen düzenlemeler, belirli kullanımlar için ve önemli bilgi işlem gücüyle eğitilmiş sistemleri içeren yapay zeka işlemlerini yasaklayacaktır. Ayrıca, yatırımcıların başka türlü yasaklanmayan YZ sistemlerinin veya yarı iletkenlerin geliştirilmesiyle ilgili işlemleri hükümete bildirmelerini gerektirecektir.

Hazine Yatırım Güvenliği Müsteşar Yardımcısı Paul Rosen: “Önerilen bu kural, belirli ABD yatırımlarının -sermayenin ötesinde- sağladığı birçok faydanın, bunları ulusal güvenliğimizi tehdit etmek için kullanabilecek ülkelerde hassas teknolojilerin geliştirilmesini desteklemesini önleyerek ulusal güvenliğimizi ilerletmektedir.”

İlginizi Çekebilir;  Yeni İthalat Vergileri Endişesi
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.