Altın Fiyatlarında Rekor Artış ve Döviz Piyasalarındaki Gelişmeler

0

Altın Fiyatları Yeni Rekor Seviyelere Ulaştı

Altın Fiyatları Yeni Rekor Seviyelere Ulaştı

Geçtiğimiz hafta zirve keşfine devam eden ons altın, yeni haftaya da yeni bir rekor seviyede başlayarak dikkatleri üzerine çekti. Günün ilk saatlerinde 2.631 dolara kadar yükselen altın, bu seviyede yeni bir rekor belirlemiş oldu. Altın fiyatları, geçen hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüksek oranlı faiz indiriminden destek bulurken, artan jeopolitik riskler de güvenli liman özelliği taşıyan altının yükselişine katkı sağladı.

ABD Fed başta olmak üzere, Japonya dışındaki diğer gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirim sürecine girmesi, piyasalarda tahvil ve dolar getirisinin düşüş eğilimine girmesi anlamına geliyor. Getirisiz bir varlık olarak görülen altın, bu durumdan olumlu etkilenerek talep görmeye devam ediyor. Ayrıca, yatırımcılar makroekonomik gelişmelerin yanı sıra, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebilecek Orta Doğu’daki artan gerilimleri de yeniden fiyatlamaya başladı.

Bireysel yatırımcılar tarafından düşük riskli ve güvenilir bir yatırım aracı olarak kabul edilen altın, dünya genelindeki merkez bankalarının da gözdesi haline geldi. Verilere göre, yılın ilk yarısında merkez bankalarının 483 tonluk rekor bir altın talebi olduğu ortaya çıktı.

Gram Altın Fiyatlarında Dalgalanma

Gram Altın Fiyatlarında Dalgalanma

Yurt içi piyasalarda, ons altındaki değer artışı ve doların küresel ölçekte kısmi yükselişi gram altında da yükselişi destekliyor. Gram altın, günün ilk saatlerinde rekor seviyesini 2.887 TL’ye taşıdıktan sonra, kısmi kâr satışlarıyla 2.870 TL’ye geriledi. Ancak, kısa sürede yeniden talep görmeye başladı ve son saatlerde gram altının 2.880 TL bandına doğru hareketlendiği gözlemlendi.

Döviz Piyasalarında Gelişmeler

Döviz Piyasalarında Gelişmeler

Dolar/TL haftaya yükselişle başladı, euro/TL ise düşüşte.

Yurt içi piyasalarda genel olarak sakin bir görünüm söz konusu. Dolar, küresel bazda haftaya destek seviyelerinden gelen tepki alımlarıyla başladı. DXY endeksi, bugün 101 bandına doğru hareket ederken, gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı da yukarı yönlü bir eğilim gösteriyor.

İlginizi Çekebilir;  InvestingPro Yaz İndirimi

Dolar/TL, geçtiğimiz haftayı %0,64’lük bir yükselişle 34 seviyelerinde tamamladı. Yeni haftaya da %0,2’ye yakın bir değer artışıyla başlayan paritenin 34,15 seviyelerinde el değiştirdiği görülüyor. Diğer yandan, geride bıraktığımız hafta %1,5 yükselişle daha iyi bir performans sergileyen euro/TL ise yeni haftaya düşüşle başladı. Euro paritesi, akşam saatlerine doğru %0,36 oranında bir düşüşle 37,96’dan işlem görmeye devam ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.