TCMB 2024 Haziran Ayı Kapasite Kullanım Oranı Raporu

0

Yatırım yaparken izlenmesi gereken önemli göstergelerden biri olan Kapasite Kullanım Oranı (KKO) raporu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından 2024 yılının Haziran ayına ilişkin yayımlandı. Raporda, 1738 imalat işletmesinin İktisadi Yönelim Anketi’ne verdiği yanıtlar değerlendirilerek sonuçlar çıkarıldı.

TCMB 2024 Haziran Ayı Kapasite Kullanım Oranı Raporu

KKO ve KKO-MA Oranları

KKO ve KKO-MA Oranları

2024 Haziran ayında, mevsimsel etkilerden arındırılmış Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) bir önceki aya göre 0,4 puan azalarak yüzde 76,2 seviyesine geriledi. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ise bir önceki aya göre değişim göstermeyerek yüzde 76,3 olarak sabit kaldı.

Mal Gruplarına Göre Görünüm

Mal Gruplarına Göre Görünüm

Mal grupları bazında incelendiğinde, yatırım mallarında KKO yüzde 75,4, ara mallarında yüzde 76,3 ve tüketim mallarında ise yüzde 73,9 olarak kaydedildi. Veriler, farklı mal grupları arasındaki kapasite kullanımındaki farklılıkları ortaya koymaktadır.

  • Haziran 2023, Mayıs 2024 ve Haziran 2024 verileri karşılaştırıldığında, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında önemli değişiklikler gözlemlendi.
  • Haziran 2024’te dayanıklı tüketim mallarının KKO’su yüzde 75’e yükselirken, dayanıksız tüketim mallarının KKO’su yüzde 73,9 olarak gerçekleşti.
  • Ara mallarındaki kapasite kullanımı yüzde 76,3, yatırım mallarındaki kapasite kullanımı ise yüzde 75,4 olarak kaydedildi.
İlginizi Çekebilir;  Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck'ten Çin Ziyareti Açıklaması
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.