Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck’ten Çin Ziyareti Açıklaması

0

Uluslararası ticaret ilişkilerinde önemli bir gelişme olarak Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, bugün Pekin’e yaptığı ziyaret sırasında Avrupa Birliği’nin Çin mallarına yönelik önerilen gümrük vergileri konusundaki tutumunu netleştirdi.

Elektrikli Araçlara Yönelik Tarifelerin Açıklaması

Habeck, özellikle elektrikli araçlara (EVs) yönelik tarifelerin Çin’e karşı cezalandırıcı önlemler olarak tasarlanmadığını vurguladı. Bu açıklama, AB’nin Pekin tarafından haksız bir şekilde sübvanse edildiğine inandığı Çin yapımı elektrikli araçların ithalatına önemli vergiler getirmeyi düşündüğü bir dönemde geldi.

Avrupa Birliği’nin Yaklaşımı

İklim ve dönüşüm diyaloğunun ilk genel oturumunda Habeck Çinli yetkililere hitaben “Bunların cezalandırıcı tarifeler olmadığını anlamak önemlidir” dedi. AB’nin yaklaşımı ile geçmişte ABD, Brezilya ve Türkiye gibi cezalandırıcı tarifelere başvuran diğer ülkelerin yaklaşımı arasında bir ayrım yaparak “Avrupa’nın işleri farklı yaptığını” ileri sürdü.

Tarifelerin Ardındaki Neden

Önerilen gümrük vergileri, Çinli şirketlerin devlet sübvansiyonlarından haksız bir şekilde faydalanıp faydalanmadığını araştıran Avrupa Komisyonu’nun dokuz ay süren detaylı incelemesinin ardından geldi. Habeck, AB’nin incelemesi sonucunda ortaya çıkan telafi edici vergi önlemlerinin Çinli şirketleri cezalandırmak yerine onlara sağlanan avantajları telafi etmek üzere tasarlandığını yineledi.

Çin ile Yapılan Diyaloğun Önemi

Çinli yetkililerle gerçekleştirilen diyaloğa Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı Zheng Shanjie ile yapılan görüşme damgasını vurdu. Habeck, AB tarifelerinin eşit bir oyun alanı yaratmayı amaçladığını iletti, Zheng ise buna Çinli şirketleri koruma taahhüdüyle karşılık verdi.

İlginizi Çekebilir;  Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Yatırımcı Hareketleri

AB ve Çin arasındaki görüşmeler, Çin’in Cuma günü elektrikli araçlar konusunda tırmanan sürtüşmelerin bir ticaret savaşına yol açabileceği uyarısının arka planında gerçekleşiyor. Habeck’in bu ziyareti, AB’nin yeni gümrük vergilerini önermesinden bu yana üst düzey bir Avrupalı yetkili tarafından gerçekleştirilen ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor ve her iki ticaret ortağı için de konunun önemine işaret ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.