TCMB Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Verileri

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Verileri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Mayıs Ayı Ödemeler Dengesi Verileri

TCMB, Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, cari işlemler hesabında açık devam etse de bazı kalemlerde olumlu gelişmeler gözlendi.

Cari İşlemler Hesabı

Mayıs ayında cari işlemler hesabı 1.235 milyon dolar açık verdi. Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı ise 3.263 milyon dolar fazla verdi. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 4.199 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Hizmetler Dengesi

Hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 4.724 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Seyahat kaleminden elde edilen net gelirler 3.915 milyon dolar olarak kaydedildi. Birincil gelir dengesi ve ikincil gelir dengesi kalemlerinde sırasıyla 1.607 milyon dolar ve 153 milyon dolar net çıkış yaşandı.

Finans Hesabı

Doğrudan yatırımlar 361 milyon dolar net giriş sağlarken, portföy yatırımları 5.637 milyon dolar tutarında net giriş kaydetti. Yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 529 milyon dolar net satış yaparken, devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 6.051 milyon dolar net alış gerçekleşti.

  • Tahvil ihraçları: Bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 452 milyon dolar ve 270 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.
  • Diğer yatırımlar: Yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 4.254 milyon dolar net azalış gösterdi.

Yurt Dışı ve Yurt İçi Banka Mevduatları

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları, yabancı para cinsinden 368 milyon dolar net azalış ve Türk lirası cinsinden 1.107 milyon dolar net artış olmak üzere toplamda 739 milyon dolar net artış gösterdi.

İlginizi Çekebilir;  TÜİK Verilerine Göre Haziran Ayı Enflasyon Raporu

Krediler

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar ve diğer sektörler sırasıyla 3.420 milyon dolar ve 356 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Genel Hükümet ise 26 milyon dolar net geri ödeme yaptı.

Resmi Rezervler

Mayıs ayında resmi rezervlerde 17.593 milyon dolar net artış oldu. Bu artış, TCMB’nin döviz rezervlerindeki iyileşmeyi işaret ediyor.

TCMB’nin açıkladığı veriler, Türkiye’nin ödemeler dengesi ve finansal istikrarı hakkında önemli ipuçları sunmaktadır. Cari açığın devam ettiği, ancak bazı kalemlerde olumlu gelişmelerin yaşandığı görülmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.