Cari İşlemler Anketi Sonuçları ve Beklentiler

0

Foreks – Cari İşlemler Anketi Sonuçları Açıklandı

Foreks - Cari İşlemler Anketi Sonuçları Açıklandı

Foreks Haber tarafından gerçekleştirilen cari işlemler anketinin sonuçları, Haziran ayı için önemli veriler sunuyor. Ekonomistler, Haziran ayındaki cari işlemler medyan tahmininin 300 milyon dolar fazla, ortalama tahmininin ise 240 milyon dolar fazla yönünde olduğunu belirtiyor. Yaz aylarının başlamasıyla birlikte cari dengede fazla verme dönemine geçileceği vurgulanıyor.

Ankete katılan 12 ekonomistin Haziran ayı cari işlemler tahminlerinde en yüksek beklenti 1 milyar 300 milyon dolar fazla, en düşük beklenti ise 1 milyar 100 milyon dolar açık şeklinde oluştu. Mayıs ayında cari işlemler verisi, 1,58 milyar dolar açık beklenirken, 1,24 milyar dolar açık olarak açıklanmıştı.

2024 yılı için ekonomistlerin cari işlemler medyan beklentisi 23 milyar dolar açık, ortalama tahmini ise 24 milyar 73 milyon dolar açık olarak belirlendi. En yüksek ve en düşük tahminler sırasıyla 17 milyar dolar ve 35 milyar dolar açık olarak kaydedildi. Geçtiğimiz ay yapılan Foreks Haber anketinde yıl sonu beklentisi 28 milyar 500 milyon dolar açık yönündeydi.

2025 yılı için tahmin yürüten 8 ekonomistin medyan tahmini 24 milyar dolar açık olarak belirtildi. Tahmin aralığı ise 15 milyar dolar ile 30 milyar dolar açık arasında değişiklik göstermektedir. Haziran ayı cari işlemler verisinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün saat 10.00’da açıklanması bekleniyor.

Ödemeler Dengesi Değerlendirmesi ve Beklentiler

Akbank (IS:AKBNK) Başekonomisti Çağrı Sarıkaya, cari dengenin büyük ölçüde dış ticaret açığındaki azalmaya bağlı olarak geçen yılın başlarına kıyasla önemli bir iyileşme kaydettiğini dile getirdi. Sarıkaya, 12 aylık birikimli açık verisinin Aralık ayındaki 45 milyar dolardan, Mayıs itibarıyla 25 milyar dolara gerilediğini ifade etti. Bu olumlu gelişmede enerji ve altın ithalatındaki düşüşün ana etken olduğunu, çekirdek (enerji ve altın hariç) dengedeki toparlanmanın da etkili olduğunu belirtti.

İlginizi Çekebilir;  Finansal Yatırımların Temmuz 2024 Performans Raporu

Yakın dönemdeki bayram tatilleri nedeniyle dış ticaret dengesinde artan dalgalanmanın, ikinci çeyrek görünümünü belirsizleştirip bulandırsa da, cari dengenin gidişatının piyasa beklentilerine göre daha olumlu bir tabloya işaret ettiğine dikkat çekti. Sarıkaya, “Yaz aylarıyla birlikte cari dengede fazla vermeye başlayacağımız bir döneme giriyoruz. Ayrıca, Temmuz ayı dış ticaret verileri, iç talepteki yavaşlama ve talep kompozisyonundaki dengelenme hikâyesini destekleyen bir tablo sunuyor.” dedi.

Ekonomik aktivitede artan yavaşlama sinyalleri ve kredi büyümesindeki ivme kaybıyla birlikte dış dengedeki iyileşme eğiliminin devam edeceğini ve yıl sonunda cari açığın 20 milyar doların altına gerileyebileceğini öngördü. Bu olumlu görünümü, rezerv ve kur politikaları açısından TCMB’nin alanını genişleten bir durum olarak değerlendirdi.

Foreks Haber Anket Sonuç Tablosu

Buradan anket sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

NOT: Foreks Haber tarafından düzenlenen cari işlemler dengesi anketine katılmak isteyen banka veya aracı kurum yetkilileri, neslihan.koroglu@forinvest.com adresine e-posta gönderebilir.

UYARI: Anket verilerinin ‘Foreks Haber Anketi’ ibaresiyle kullanılması gerekmektedir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.