ABD Üretici Fiyatları Beklentilerin Altında Kaldı ve Dolar Endeksi Düşüşte

0

ABD Üretici Fiyatları Beklentilerin Altında Kaldı

ABD Üretici Fiyatları Beklentilerin Altında Kaldı

Bugün açıklanan verilere göre, ABD’de Temmuz ayına ait üretici fiyatları, piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. Haziran ayında %0,2 oranında artan ABD üretici fiyatları, Temmuz ayında %0,2’lik beklentinin altında %0,1 olarak açıklandı. Yıllık bazda ise Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) %2,2’lik bir artış gösterdi.

Çalışma İstatistikleri Bürosu tarafından yayımlanan raporda, geçen ay kısmi artışın, nihai talep malları fiyatlarındaki %0,6’lık artıştan kaynaklandığı belirtildi. Ancak, nihai talep hizmetleri endeksi %0,2 oranında bir düşüş kaydetti. Ayrıca, gıda ve enerji fiyatları hariç hesaplanan çekirdek ÜFE, Temmuz ayında değişiklik göstermeyerek %0,2’lik beklentinin altında kaldı.

Yarın ise yatırımcılar tarafından yakından takip edilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri açıklanacak. Beklentilere göre, ABD TÜFE’sinin Temmuz ayında %0,2 oranında artması ve yıllık bazda %3 seviyesinde kalması öngörülüyor.

Dolar Endeksi ve Borsa Performansı

ABD ÜFE verilerinin açıklanmasının ardından, dolar endeksi düşüşe geçerek son saat itibarıyla günlük %0,2 oranında geri çekilerek 103 seviyesinin altına geriledi. Bu durum, ABD borsalarında pozitif bir başlangıç ile sonuçlandı. Nasdaq endeksi %1,34 ile açılışta en fazla yükselen endeks olurken, Dow Jones %0,87 ve S&P 500 %0,44 oranında pozitif bir açılış gerçekleştirdi.

Dolar/TL ve Gram Altın Durumu

Dolar/TL dar bantta yatay hareket ediyor

Dolar, küresel piyasalarda major para birimleri karşısında zayıf seyrini sürdürürken, yurt içinde Dolar/TL’nin geçen hafta 33,77 seviyesine kadar yükseldikten sonra 33,55 noktasında direnç gösterdiği gözlemleniyor. Dolar kurunun ay başındaki yükselişin ardından 33,4 seviyelerinde destek bulduğu görülüyor. Bu durum, paritenin son bir haftadır dar bir bantta yatay seyretmesine yol açıyor.

İlginizi Çekebilir;  2024 Haziran Ayı Ticaret Satış Hacim Endeksi Raporu

Diğer yandan, gram altın fiyatları yükselişini sürdürüyor ve bu hafta rekor seviyesini 2.669 TL’ye taşıdı. Dün %2 civarında değer kazanan gram altın, bugün düşük volatilite ile işlemlerine devam ederek rekor seviyesine yakın hareket ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.