HSBC’den 2024 ve 2025 için Düşük Petrol Fiyatı Tahminleri

0

HSBC’den Petrol Fiyatlarına Düşüş Tahmini

HSBC'den Petrol Fiyatlarına Düşüş Tahmini

Investing.com’un haberine göre, HSBC tarafından yayımlanan yeni bir raporda, 2024 yılının geri kalan kısmı ve 2025 yılı için petrol fiyatlarına yönelik tahminler aşağı yönlü olarak güncellendi. Küresel bankacılık devi, OPEC+ üyelerinin petrol üretiminde olası bir artışa gitmesinin, piyasalarda gelecek yıl bir arz fazlası yaratacağına inanıyor. Bu senaryo doğrultusunda HSBC, yıllık petrol fiyatı tahminlerini revize etti.

Banka, 2024 yılı için petrol piyasasında günde 0,6 milyon varil fazlalık bekliyor. Ayrıca, mevsimsel olarak zayıf olan ilk çeyrekte günlük 1 milyon varili aşan bir fazlalığın söz konusu olabileceği öngörülüyor. Bu çerçevede HSBC, Brent petrol fiyatı tahminini varil başına 2,1 dolar düşürerek 79,6 dolara, WTI için ise 2,2 dolar indirerek 75,7 dolara çekti. 2025 yılına dair tahminlerde ise Brent petrol fiyatının 76,5 dolar/varil’den 70 dolar/varil’e ve WTI’nın 73,50 dolardan 67 dolara gerileyeceği öngörülüyor.

HSBC raporunda, “Petrol fiyatlarının 60 dolar/varil seviyelerine doğru daha fazla düşüşü sınırlayabilecek tek kısa vadeli mekanizma, Çin’in stratejik petrol rezervlerinden büyük ölçekli alımlar yapması olacaktır.” şeklinde bir değerlendirme de yer aldı.

Brent ve WTI Fiyatlarında Eylül Ayı Düşüşü

Brent ve WTI petrol vadeli işlemleri, Eylül ayında da düşüş trendlerini sürdürerek Temmuz ayından bu yana devam eden aşağı yönlü hareketlerini sürdürdü. Brent vadeli işlemleri, Eylül ayında %6,66’lık bir düşüşle 71,65 dolardan kapanış yaptı. WTI vadeli işlemleri ise %7,2 oranında geri çekilerek Eylül ayını 62,98 dolardan tamamladı.

İlginizi Çekebilir;  BIST 100 Endeksi Yükselişle Başladı

Her iki petrol türü de Ekim ayına %2 civarında bir yükselişle başlarken, Brent petrol yılbaşından bu yana %5,1 ve WTI %1,5 oranında düşüş göstermeye devam ediyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.