Eylül Ayı Reel Efektif Döviz Kuru Verileri Açıklandı

0

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan Eylül Ayı Reel Efektif Döviz Kuru Verileri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan Eylül Ayı Reel Efektif Döviz Kuru Verileri

Investing.com – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Eylül ayına ilişkin Reel Efektif Döviz Kuru (REK) verilerini açıkladı. TCMB tarafından yayımlanan verilere göre, Türk lirasının Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) karşısındaki reel değeri Eylül ayında bir önceki aya göre hafif bir artış gösterdi. Ağustos ayında 62,33 olarak belirlenen TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, Eylül ayında 62,78 seviyesine yükseldi.

Gelişmekte Olan Ülkeler bazında Reel Efektif Döviz Kuru, 50,59’dan 51,02’ye ve Gelişmiş Ülkeler bazında Reel Efektif Döviz Kuru ise 71,53’ten 71,94’e hafif bir artış kaydetti. Geçtiğimiz ay Yi-ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeks değeri ise 92,78’den 91,74’e gerilemişti. Endeksteki reel efektif kur artışı, Türk Lirası’nın reel olarak değer kazandığını, diğer bir deyişle Türk mallarının yabancı mallar karşısında fiyatının arttığını göstermektedir.

NEK ve REK Endeksleri Nedir?

Nominal Efektif Döviz Kuru (NEK), Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan bir sepet üzerinden, Türk lirasının ağırlıklı ortalama değeridir. Bu ağırlıklar, ikili ticaret akımları kullanılarak belirlenmektedir. Reel Efektif Döviz Kuru (REK) ise NEK’deki nispi fiyat etkileri arındırılarak hesaplanmaktadır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplanan reel efektif döviz kuru endeksleri, Türkiye’nin fiyat düzeyinin dış ticaret yapılan ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. Bu doğrultuda; TÜFE REK, Reel Efektif Döviz Kuru’nun TÜFE deflatörü ile hesaplanması sonucunda elde edilen endeksi ifade ederken, Yi-ÜFE REK ise Reel Efektif Döviz Kuru’nun Yi-ÜFE deflatörü ile hesaplanması neticesinde elde edilen endeksi ifade etmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 10 Yıl Vadeli Tahvil İhracı

Dolar/TL’de Ilımlı Yükseliş Devam Ediyor

Dolar/TL, haftanın son işlem gününde %0,3 oranında hafif bir yükselişle 38,26 TL’den işlem görmeye başladı. Dolar kuru, haftaya 34,16 seviyesinden başladıktan sonra bu hafta açıklanan enflasyon verilerinin ardından kısa bir süreliğine 34 seviyesinin hemen altını test etti. Ancak küresel ölçekte dolara yönelik talep artışı nedeniyle yukarı yönlü baskılanan dolar/TL, günü 34,16’nın üzerinde kapatması durumunda haftalık kapanış rekorunu yenilemeye devam edecek gibi görünüyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.